Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП надала НАЗК низку пропозицій щодо вдосконалення проєктів порядків проведення перевірки декларацій суддів та моніторингу способу їхнього життя

10 лютого 2021, 18:10

Вища рада правосуддя ретельно проаналізувала проєкт Порядку ​проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданої суддею та проєкт Порядку здійснення моніторингу способу життя судді і надала Національному агентству з питань запобігання корупції зауваження та пропозиції до них.

У рішеннях № 281/0/15-21№ 282/0/15-21 та додатках до них («Зауваження та пропозиції до проєкту Порядку здійснення моніторингу способу життя судді»«Зауваження та пропозиції до проєкту Порядку проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданої суддею») надана детальна правовова аргументація позиції ВРП щодо норм, запропонованих проєктами порядків. 

Позиція Вищої ради правосуддя із зазначеного питання є обов’язковою для розгляду та врахування. Участь Ради у процесі підготовки документів передбачена розділом ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 1079-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції».

Нагадаємо, Вища рада правосуддя 1 лютого 2021 року отримала від НАЗК проєкти вказаних порядків, розроблених на виконання Закону України № 1079-ІХ, який набрав чинності 30 грудня 2020 року. Національне агентство протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом зобов’язано розробити вказані проєкти та надати їх на погодження Вищій раді правосуддя. ВРП, своєю чергою, має погодити такі проєкти протягом місяця з дня отримання.

Вища рада правосуддя наголошує, що від якості, чіткості, передбачуваності норм вказаних порядків прямо залежить ефективність самих процедур та ступінь впливу на гарантії незалежності суддів.   

На переконання ВРП, кожний матеріальний та процесуальний аспект проведення повної перевірки, моніторингу способу життя судді вимагає належного обґрунтування, зрозумілих процедур. Важливо, щоб положення порядків відповідали вимогам антикорупційного закону, закону про судоустрій і статус суддів, рішенню Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 та міжнародним стандартам. Документи мають містити запобіжники від можливого незаконного впливу та втручання у діяльність судді під час проведення перевірки чи моніторингу.

Як ми повідомляли, ВРП запропонувала Національному агентству з питань запобігання корупції надати Вищій раді правосуддя для погодження в межах строків, визначених законом, доопрацьовані з урахуванням висловлених Радою зауважень та пропозицій  проєкти Порядку ​проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданої суддею та Порядку здійснення моніторингу способу життя судді.

Вища рада правосуддя