Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП повторно звертається до Верховної Ради України з ініціативою щодо розміщення консультативних висновків у справах законопроєктів на сайті Парламенту

10 лютого 2021, 13:02

У світлі забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя повторно надіслала до Верховної Ради України лист із проханням забезпечити розміщення консультативних висновків ВРП в електронній формі справ законопроєктів на офіційному вебсайті ВРУ.

Справа кожного законопроєкту ведеться в електронній та паперовій формах та містить:

  • документи, внесені в порядку законодавчої ініціативи та підготовлені в процесі розробки, розгляду, доопрацювання, прийняття відповідного законопроєкту ВРУ;
  • документи, підготовлені органами ВРУ, державними органами, установами і організаціями за зверненням ВРУ.

До електронної форми справи законопроєкту включаються оригінали електронних документів та ідентичні за інформацією та реквізитами електронні копії оригіналів паперових документів.

Консультативні висновки ВРП оприлюднюються на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя та надсилаються Верховній Раді України для розгляду.

Однак Парламент ігнорує приписи чинного законодавства – консультативні висновки ВРП не розміщуються в електронній формі справи законопроєкту та залишаються без уваги, що викликає у Ради занепокоєння.

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» одним з основних повноважень ВРП є надання обов’язкових до розгляду консультативних висновків щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

Також зазначаємо, що протягом 2020 року ВРП затверджено 44 консультативних висновки щодо відповідних законопроєктів, з яких:

• підтримано – 7;

• підтримано за умови врахування наданих пропозицій або доопрацювання – 15;

• визнано такими, що підлягають доопрацюванню, – 4;

• не підтримано – 18.

У зв’язку із зазначеним вище ВРП ініціює розміщення консультативних висновків щодо законопроєктів на сайті Парламенту, що сприятиме діалогу між трьома гілками влади та забезпечить можливість широкого ознайомлення з позицією суддівської спільноти та її врахування під час ухвалення законів про судоустрій і статус суддів.

Вища рада правосуддя