Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Міжнародної консультативної ради при ВРП

16 січня 2021, 12:15

Під час сьомого засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя, яке відбулося 15 січня 2021 року, йшлося про проблеми, з якими стикається судова система України, та вагому підтримку міжнародних партнерів у розбудові незалежного судівництва.

У зустрічі взяли участь заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, член ВРП Лариса Швецова, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» Девід Вон, Голова Міжнародної консультативної ради Реда Молєне, міжнародний ключовий експерт з питань судочинства Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант та представники інших міжнародних програм та проєктів.

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький поінформував про результати роботи Ради за різними напрямами та окреслив пріоритети на 2021 рік. Окрему увагу приділив огляду динаміки кадрового забезпечення судової системи впродовж 2015–2020 років.

Зокрема, Олексій Маловацький наголосив, якщо невідкладно не відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, повноваження якої припинені недолугими змінами в законодавстві понад рік тому, і судді, які мають право на відставку, залишать посади, на кінець 2021 року кількість повноважних суддів зменшиться на 1752 судді. Навантаження зросте ще більше. «У такому випадку доведеться констатувати, що держава повною мірою не виконує функцію забезпечення доступу до правосуддя. Будуть не лише обмежені права громадян, а й правоохоронна система працюватиме неефективно – про боротьбу зі злочинністю, корупцією говорити буде неможливо, адже майже всі слідчі дії мають бути санкціоновані слідчими суддями, які будуть завалені тисячами справ», – зазначив він. Заступник Голови ВРП зауважив, що тимчасові механізми, зокрема відрядження суддів на роботу до інших судів, не виправлять кризову ситуацію, зумовлену кадровим голодом. Якщо така динаміка зберігатиметься, судова функція держави не виконуватиметься.

Керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» Девід Вон висловив вдячність ВРП та партнерам із Проєкту ЄС «Право-Justice» за співпрацю та наголосив на важливості запровадження електронного правосуддя, яке дасть змогу спростити доступ до правосуддя, зменшити навантаження та зекономити ресурси судової системи. Він звернув увагу, що Програма USAID «Нове правосуддя» у співпраці з Вищою радою правосуддя і в партнерстві з Київським районним судом міста Одеси працюють над впровадженням онлайн-платформи, яка дасть можливість громадянам швидко та зручно отримувати всю правову інформацію, необхідну для вирішення не складного спору, та оформляти відповідні документи.

Юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» Сергій Сученко розповів, що за допомогою цієї онлайн-платформи («Пошук рішень») користувачі зможуть:

- отримати систематизовану правову інформацію, що автоматично адаптуватиметься під обставини кожної конкретної справи (порушення правил дорожнього руху, розірвання шлюбу за умови згоди обох сторін, стягнення аліментів);

- прийняти поінформоване рішення щодо подальших дій;

- на основі зразків самостійно підготувати відповідні документи для звернення до суду або іншого органу в залежності від обраного способу вирішення спору;

- подати документи до суду за допомогою електронного цифрового підпису.

Планується досягти домовленості з Державною судовою адміністрацією України про розміщення цієї платформи на сайті Київського районного суду міста Одеси та порталі «Судова влада України».

Голова Міжнародної консультативної ради при ВРП Реда Молєне розповіла про сприяння посиленню інституційної спроможності Державної судової адміністрації України, надані методологічні рекомендації з питань планування і розподілу бюджету, взаємодії ДСА України із судами та аспектів запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» Ольга Ніколаєва та експерт Сергій Рєзнік презентували статистичний та контекстний аналіз відкритих даних реєстру Вищої ради правосуддя щодо повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність за період із 2016 по І квартал 2020 року та результати опитування суддів про стан захисту суддівської незалежності. За результатами аналізу повідомлень суддів підготовлений проєкт формуляра повідомлення про втручання в діяльність судді, покликаний максимально спростити суддям оформлення повідомлень до ВРП і звести їх до тих, які дійсно становлять загрозу незалежності суддів. Така уніфікація дасть змогу оперативно опрацьовувати повідомлення суддів, аналізувати й узагальнювати їх. Секретаріат Вищої ради правосуддя зі свого боку розробив проєкт форми електронного повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Наразі тривають технічні роботи з впровадження форми. Під час доопрацювання форми електронного повідомлення ВРП візьме до уваги проєкт формуляра, наданий експертами Програми USAID «Нове правосуддя».

Міжнародний ключовий експерт з питань судочинства Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант розповіла про реалізацію проекту «Модельні суди». Його мета – вдосконалення системи організації роботи судів, покращення обслуговування відвідувачів суду та надання судових послуг, підвищення безпеки суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, а також пілотне випробування інших сучасних методик та новітніх технологій у роботі судів. Понад дві тисячі працівників судової системи залучені до цієї ініціативи. Наразі в Україні працюють шість модельних судів. Серед останніх напрацювань проєкту – розробка інструкції з організації та функціонування інтегрованої рецепції суду, яка вже узгоджена з ДСА України, розробка візуальної системи навігації для судів, підготовка документів для закупівлі послуги зі створення інтегрованої рецепції суду у Вишгородському районному суді Київської області та Галицькому районному суді міста Львова.

Анна Адамска-Галлант також повідомила про завершення роботи над основним масивом інтерактивної онлайн-мапи мережі місцевих загальних судів України, яка дасть змогу краще уявити межі юрисдикції судів, зрозуміти їх потреби, побачити різницю у навантаженні суддів. Наразі мапа містить:

  • поточну конфігурацію місцевих загальних судів;
  • запропоновану у 2017 році мережу окружних судів;
  • конфігурацію оновлених громад та районів;
  • статистичну інформацію щодо судового навантаження станом на останній звітний період;
  • геопросторову та демографічну статистику у розрізі нового адміністративно-територіального устрою;
  • алгоритми та автоматичні розрахунки, спрямовані на полегшення сприйняття інформації.

Надалі функціонал мапи буде розширюватися.

За її словами, у планах Проєкту на 2021 рік – розширення мережі модельних судів, підтримка реорганізації системи судів першої інстанції, підвищення кадрової спроможності працівників судової системи.

Представники Вищої ради правосуддя висловили вдячність міжнародним партнерам за багаторічну співпрацю, запропоновані інноваційні підходи, сприяння у подоланні викликів, які постають перед судовою системою.  Сторони засвідчили готовність і надалі працювати разом заради забезпечення незалежності й авторитету правосуддя та забезпечення судового захисту громадян. 

Вища рада правосуддя