Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС задовольнив клопотання адвоката ексгенерального директора державного аеропорту «Бориспіль» щодо скасування арешту майна

13 січня 2021, 12:54

У середу, 13 січня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду розглянула клопотання захисника колишнього генерального директора державного аеропорту «Бориспіль» щодо скасування арешту з мобільного телефону, вилученого під час обшуку в місці проживання підозрюваного. Клопотання мотивоване тим, що арешт було накладено необґрунтовано та відпала потреба у подальшому застосуванні такого арешту.

Слідчий суддя ВАКС відхилила аргументи сторони захисту про необґрунтованість накладення арешту, оскільки відповідна ухвала про арешт майна була переглянута в апеляційному порядку, а нових доводів, які не були предметом дослідження, захисник не представив.

Поряд із цим, слідча суддя задовольнила клопотання адвоката щодо скасування арешту майна, оскільки відсутня подальша потреба в арешті майна з огляду на досягнення завдання кримінального провадження, для виконання якого це майно підлягало арешту.

Разом з тим, слідчий суддя зауважила, що утримання органом досудового розслідування речей, правомірно належних особі на праві приватної власності, має бути спрямоване виключно на досягнення завдань кримінального провадження. Тому після проведення з вилученими речами всіх необхідних процесуальних дій (оглядів, експертних досліджень) і належної процесуальної фіксації виявленої доказової інформації, такі речі як найшвидше мають бути повернуті власнику.

Нагадаємо, за версією слідства, із 2014 по 2019 роки, службові особи ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» уклали договори та неправомірно передали в оренду приміщення підприємства суб’єктам підприємницької діяльності за заниженою вартістю. Розмір завданих збитків перевищує 16,5 млн грн.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вищий антикорупційний суд