Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розпочала роботу над Щорічною доповіддю про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік

29 грудня 2020, 17:49

Вища рада правосуддя звернулась до органів суддівського самоврядування, органів та установ системи правосуддя, громадських об’єднань, професійної спільноти та науковців із пропозицією долучитися до підготовки Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік.

Раніше рішенням від 10 грудня 2020 року ВРП затвердила структуру доповіді та розпочала роботу з її підготовки.

Робота відбуватиметься з урахуванням пропозицій, наданих у порядку моніторингу реагування на Щорічну доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік. Такі пропозиції надійшли до ВРП від місцевих та апеляційних судів, Верховного Суду, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони, Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наукових установ. 

З листами від них можна ознайомитись тут.

Як відомо, згідно з пунктом 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями та оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні. Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні  за 2019 рік Вища рада правосуддя затвердила рішенням від 9 квітня 2020 року. Після того документ було опубліковано на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя та на вебпорталі «Судова влада України».

Ця Доповідь є третім розробленим ВРП комплексним документом, що висвітлює широкий спектр проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням авторитету правосуддя та незалежності суддів в Україні у 2019 році.

Обговорення на міжнародному рівні

24 червня 2020 року у Вищій раді правосуддя в режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) відбулися презентація та фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік. Документ був позитивно оцінений експертами Ради Європи, які надали свої висновки щодо нього.  

У рекомендаціях європейських партнерів йдеться про:

  • необхідність залучення до формування доповіді всіх зацікавлених суб’єктів відповідної сфери, включаючи професійні громадські об’єднання, необхідність формування та затвердження переліку усталених питань, які висвітлюються у кожній щорічній доповіді;
  • доцільність внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та Регламенту Верховної Ради України, які передбачають обов’язкове представлення доповіді в Парламенті, а до внесення таких змін – представлення доповіді в Парламенті через парламентські слухання або слухання в профільному комітеті;
  • внесення змін до законодавства для розблокування процесу призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • можливість звернення до Конституційного Суду України щодо того, чи може нехтування Парламенту вимогами Закону України «Про Вищу раду правосуддя» про обов’язковість розгляду консультативних висновків ВРП щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів вважатись порушенням процедури розгляду такого законопроєкту, яке може слугувати підставою для визнання неконституційним ухваленого в результаті цього розгляду закону;
  • можливу підготовку конституційного подання щодо неконституційності окремих положень нещодавно прийнятих законів, щодо яких ВРП висловлювала критичні зауваження та які не були предметом розгляду Конституційного Суду України, зокрема положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;
  • доцільність порушення питання про внесення змін до статті 151 Конституції України з метою надання ВРП права звертатись до Конституційного Суду України з поданнями щодо конституційності положень законів;
  • важливість налагодження співпраці з Верховним Судом та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини для забезпечення невідкладного звернення до Конституційного Суду з конституційними поданнями та конституційного контролю законопроєктів (їх положень) щодо забезпечення незалежності суддів, а також з відповідними органами у разі виникнення спірних ситуацій щодо невідкладного вирішення судового спору;
  • необхідність налагодження взаємодії з Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини щодо заходів для виконання рішення «Куликов та інші проти України» та моніторингу нових скарг, поданих суддями до ЄСПЛ, з метою ідентифікації потенційних проблем та вжиття превентивних заходів для їх усунення;
  • доцільність затвердження спільної для всіх органів судової системи стратегії дій з підвищення довіри до суду, здійснення за підтримки міжнародних організацій систематичних соціологічних досліджень;
  • важливість підвищення рівня комунікаційної спроможності органів судової влади шляхом формування загальної стратегії комунікації органів судової системи зі ЗМІ та налагодження співпраці ВРП з навчальними закладами, в яких здобувають освіту журналісти, в межах проведення спеціальних навчальних курсів для майбутніх журналістів щодо висвітлення у ЗМІ діяльності суддів та суду.

Це лише частина експертних висновків, наданих представниками Ради Європи за результатами аналізу Щорічної доповіді ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік. З повним переліком можна ознайомитися тут.

Обговорення на регіональному рівні

Крім того, Вища рада правосуддя провела серію обговорень Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік на регіональному рівні.

15 липня 2020 року ВРП винесла документ на фахове обговорення представників судової влади, міжнародних та неурядових організацій, правоохоронних органів, апеляційних та місцевих судів Волинської, Рівненської, Житомирської, Чернігівської, Сумської, Луганської, Донецької, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

29 липня 2020 року Вища рада правосуддя продовжила обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік на регіональному рівні, запросивши до участі в заході суддів та співробітників Вінницького, Черкаського, Полтавського, Кропивницького, Запорізького, Херсонського, Хмельницького та Миколаївського апеляційних та місцевих судів, а також  представників Національної школи суддів України та регіональних відділень, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони, представників правоохоронних органів, громадянського суспільства та міжнародних організацій.

26 жовтня 2020 року у Вищій раді правосуддя відбулося третє регіональне обговорення Щорічної доповіді ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік за участю суддів місцевих судів першої та апеляційної інстанцій у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській та Одеській областях.

Найактуальнішими проблемами у діяльності судової влади судді визнали нестачу кадрів у судах першої та апеляційної інстанцій і дефіцит бюджетних призначень для забезпечення здійснення правосуддя.

Перша із цих проблем, як відомо, обумовлена призупиненням кваліфікаційного оцінювання суддів, що спричинило незавершення цієї процедури щодо деяких суддів, і затягуванням з вирішенням питання щодо призначення на посади суддів. Це, на думку суддів, негативно впливає на формування іміджу судової влади, призводить до збільшення суддівського навантаження, а отже, й до зниження оперативності розгляду справ, що є неприпустимим з огляду на положення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку.

Також суди звернули увагу на те, що для розвитку судової системи України, забезпечення незалежності суддів, захисту від втручання в їхню діяльність, зміцнення організаційної єдності функціонування органів судової влади й формування професійного і доброчесного суддівського корпусу необхідне дослідження повноти кадрового забезпечення судів загальної юрисдикції та його впливу на ефективність роботи судової влади.

Судді вказали й на неспівмірність навантаження суддів зі скороченням суддівської винагороди, а також на необхідність вирішення питання забезпечення всіх судів України належними приміщеннями. Гострими проблемами, як повідомили суди, є нестача працівників апарату суду у судах загальної юрисдикції та неврегульованість питання кадрового резерву.

На думку суддівського корпусу, надані Вищою радою правосуддя консультативні висновки щодо низки проєктів законів, які суттєво змінюють судоустрій і статус суддів, спрямовані на пошук оптимальних шляхів прискорення процесу кваліфікаційного оцінювання суддів, швидке та ефективне розслідування правоохоронними органами повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність та є своєчасними і слушними.

Служба судової охорони у відповідь на пропозицію ВРП надати коментарі до Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік надіслала звіт про роботу ССО за 2020 рік. Зазначено, що Служба створена і активно розбудовується відповідно до закріплених у Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року пріоритетних напрямів, з урахуванням існуючих фінансових і матеріально-технічних можливостей та спроможна виконувати покладені на неї законом завдання.

Державна судова адміністрація України повідомила про готовність долучитися до напрацювання проєктів документів, що сприяли б підвищенню довіри до судової влади та поліпшенню стану забезпечення незалежності суддів в Україні.

Комітет з питань правової політики Верховної Ради України повідомив, що за дорученням Голови ВРУ розглянув лист Вищої ради правосуддя з долученою Щорічною доповіддю за 2019 рік, та поінформував про доведення до відома народних депутатів його змісту.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголошує на недоліках функціонування системи правосуддя, в тому числі у зв’язку зі значною кількістю звернень суддів щодо незабезпечення судів приміщеннями, наявністю значної кількості вакантних посад, що призводить до порушення права на судовий захист. У Щорічній доповіді Уповноваженого про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2019 році однією із рекомендацій Вищій раді правосуддя визначено необхідність вжиття заходів щодо прискорення  заповнення вакантних посад суддів у судах.

Вища рада правосуддя висловлює вдячність експертам Ради Європи, національним органам, установам і судам, які долучилися до активного обговорення Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік, та має намір врахувати їхні коментарі та пропозиції під час підготовки Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік.

Вища рада правосуддя