Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як відбувається рух судової справи у районному суді

22 грудня 2020, 15:38

Пресслужба Добровеличківського районного суду Кіровоградської області поінформувала про етапи руху судової справи в суді.

Схематично можна зазначити, що рух справи у районному суді виглядає наступним чином:

Все починається від надходження, прийому та реєстрації позовної заяви, протоколу про адміністративне правопорушення чи кримінального провадження у канцелярії суду. У Добровеличківському районному суді прийом документів відбувається на першому поверсі, через віконце для відвідувачів.

Далі всі документи по справі необхідно перевести у цифровий формат за допомогою фотосканера, задля того, щоб утворити електронну копію в загальноукраїнській базі даних судових справ. У випадку, якщо позовна заява, навпаки, надійшла до суду через електронну пошту, то працівникам суду необхідно створити фізичну копію всіх документів по справі для комфортної роботи з дослідження матеріалів справи.

Системою автоматизованого розподілу справ між суддями визначається кому із суддів даного суду надійде до розгляду певна справа. Після призначення відповідального судді, матеріали по справі передаються йому на розгляд.

Надалі відбувається детальне вивчення справи помічником судді, підготовка нормативно-правової бази до розгляду суддею – до першого судового засідання по справі суддя вже ознайомлений з надісланими матеріалами справи, що сприяє розумінню позиції сторін та предмету спору або ж змісту обвинувального акту.

До початку судового засідання зі справою ознайомлюється секретар судового засідання, який готує виклики для учасників справи та веде протокол судового засідання. Саме секретар судового засідання долучає всі матеріали до справи, формує і підшиває всю матеріальну копію судової справи і готує її до відправлення.

У ході судового процесу суддею приймаються різні рішення по справі. Електронний вираз підсумку розгляду судової справи завжди розміщується у Єдиному державному реєстрі судових рішень, де наявні всі судові рішення по справам усієї України і кожна особа може з ними ознайомитися. Для збереження права громадян на персональну інформацію, особисті дані анонімізуються спеціалістами, тому рішення по справам з’являються не моментально після їх прийняття.

Документи суду з часу створення (надходження) і до передачі в архів суду зберігаються за місцем формування або централізовано в канцелярії суду згідно із затвердженою номенклатурою справ. Нерозглянуті судові справи, а також заяви, за якими не вирішено питання про відкриття провадження, у тому числі які залишені без руху для усунення недоліків, повинні зберігатися в робочих кабінетах й розташовуватися у шафах (сейфах), здатних забезпечити їх збереження, з унеможливленням доступ сторонніх осіб. Зазначимо, що документи, що надійшли до суду (заяви, скарги, справи, листи тощо), виносити за межі приміщення (приміщень) суду заборонено.

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області