Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реформи мають бути спрямовані на розвиток судової системи та покращення доступу до правосуддя, – Андрій Овсієнко

22 грудня 2020, 15:00

Перш ніж розпочинати роботу над черговою судовою реформою, слід завершити попередні етапи реформування, реалізувати основні завдання, закладені і в Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, і в Законі України «Про судоустрій і статус суддів», і в конституційних змінах. Тільки після цього можна буде говорити про перехід до наступного етапу реформування. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю газеті «Юридична практика».

На його переконання, лише проаналізувавши проблеми, з якими зіткнулися суди і держава під час реформування системи судоустрою, можна буде визначити, чи слід починати нову реформу, чи достатньо провести роботу над помилками й усунути наявні недоліки.

«Важливо розуміти, що реформувати одну з трьох гілок влади так часто, докорінно і без комплексного підходу небезпечно. Реформи мають бути спрямовані на розвиток судової системи та покращення доступу до правосуддя», – наголосив Андрій Овсієнко.

Голова ВРП зазначив, що вся правнича спільнота сподівається на активну роботу Комісії з питань правової реформи при Президентові України, у результаті якої вдасться виробити спільне бачення щодо подальшого реформування судової системи в наступні роки. За його словами, наразі Комісія працює над концепцією, яка в подальшому дасть можливість визначити пріоритети, строки, механізми реалізації реформ.

Вища рада правосуддя