Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Асоціації суддів відіграють вагому роль у захисті незалежності суддів та європейських стандартів прав людини – КРЄС

21 грудня 2020, 14:26

18 грудня 2020 року у форматі zoom-конференції відбувся круглий стіл «Презентація Звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи» та Висновку № 23 Консультативної ради європейських суддів «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності».

Суддя Конституційного Суду України, представник України в Консультативній раді європейських суддів Віктор Городовенко представив учасникам заходу Висновок № 23 КРЄС «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності».

Доповідач звернув увагу, зокрема, на те, що у 12 із 35 держав – членів РЄ, які надали відповіді на запитання КРЄС, існує лише одна асоціація суддів. У більшості держав – членів РЄ функціонує більш ніж одна асоціація суддів. На думку КРЄС, бажано, щоб у кожній національній судовій системі існувала принаймні одна асоціація суддів.

Як зазначено у Висновку, найважливішими цілями асоціацій суддів є, по-перше, встановлення та захист незалежності суддів, захист їхнього статусу і прагнення забезпечити їм належні умови праці, а по-друге – зміцнення верховенства права.

«Надзвичайно важливою є комунікація асоціацій суддів з інститутами громадянського суспільства. Адже КРЄС зазначає, що асоціації суддів можуть також сприяти проведенню зустрічей із представниками громадянського суспільства, які отримують можливість висловити очікування громадськості щодо системи правосуддя та щодо здійснення правосуддя», – сказав Віктор Городовенко.

На думку КРЄС, доцільно, щоб асоціації суддів надавали пропозиції та зауваження до законопроєктів, які стосуються судової влади. Асоціації також мають усі можливості для інформування ЗМІ та громадськості про роль і функціонування органів судової влади та суддів.

Крім того, у Висновку зазначено, що асоціації суддів на загальноєвропейському рівні відіграють вагому роль у просуванні та захисті європейських цінностей і європейських стандартів у сфері верховенства права та прав людини.

«Асоціації суддів приділяють серйозну увагу питанням незалежності судової влади. Найближчим часом нам потрібно так планувати спільну роботу, щоб питання, про які йдеться у Висновку № 23 КРЄС і які є основними завданнями асоціацій суддів, охоплювали всі аспекти діяльності судової влади для підтримки її незалежності та реалізації принципу верховенства права», – наголосив спікер.

Під час обговорення Висновку суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, президентка Всеукраїнської асоціації жінок-суддів Надія Стефанів сказала, що Висновок № 23 КРЄС чітко та зрозуміло окреслює роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності, їхні завдання та пояснює, як ці асоціації мають сприяти підвищенню довіри до судової влади.

«Роль асоціацій суддів у підвищенні довіри до судової влади, на мою думку, є вкрай важливою. Тому це завдання має бути першочерговим для всіх асоціацій, які повинні об’єднувати свої зусилля для досягнення поставлених цілей», – вважає Надія Стефанів.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зауважив, що з огляду на Висновок № 23 КРЄС роль асоціацій суддів має полягати, зокрама, і в комунікації з громадськістю. Це допомагатиме Раді суддів України, Вищій раді правосуддя доносити позиції судів із тих чи інших питань. «Тоді, я впевнений, рівень довіри до судової влади підвищуватиметься», – резюмував Богдан Моніч.

Участь у заході взяли також представники Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, Асоціації суддів господарських судів України,  Асоціації суддів України, Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.

Захід організовано Верховним Судом спільно з Українським центром економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова та Офісом Ради Європи в Україні.

Верховний Суд