Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Служби судової охорони: Щодня ми робили все можливе й неможливе, аби розвиток Служби судової охорони тривав і був незворотній

18 грудня 2020, 16:15

Сьогодні, 18 грудня, у Києві відбулося засідання Колегії Служби судової охорони, що була присвячена підбиттю підсумків службової діяльності за 2020 рік та її завданням на 2021 рік.

У заході, який проходив у змішаному форматі, очному та відеоконференції, взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, керівний склад Служби судової охорони, керівники всіх двадцяти чотирьох територіальних управлінь Служби.

Відкриваючи засідання Колегії, Голова Служби судової охорони генерал-майор Валерій Бондар зазначив, що 2020 рік пройшов під знаком пандемії коронавірусної хвороби Covid-19, яка істотно вплинула на абсолютно всі сфери життєдіяльності як нашої держави, так і всього світу.

"Особливо її вплив відчули ті органі та структури, які були нещодавно створені й перебувають на етапі свого розвитку. Служба судової охорони не стала винятком. Ми покладали великі надії на 2020 рік, який мав би стати роком активного розвитку Служби", – констатував Голова Служби.

Він додав, що пандемія поставила під загрозу реалізацію майже всіх амбітних планів з розвитку Служби.

"Сидіти на дистанційці та чекати, коли вщухне пандемія, ми не могли й не мали права! Ми, як кажуть військові моряки, подивилися по відсіках, перебудувалися і, починаючи з травня, з дотриманням усіх карантинних заходів безпеки поступово почали відновлювати та нарощувати темпи розвитку Служби", – наголосив генерал-майор Валерій Бондар.

Була запущена діяльність ще восьми територіальних управлінь Служби, відновлено проведення конкурсного відбору на зайняття вакантних посад у Службі судової охорони і розпочато конкурсний набір до підрозділів швидкого реагування та особистої безпеки суддів. Продовжено взяття під охорону органів й установ судової влади, поновлено роботу системи матеріально-технічного та логістичного забезпечення.

"Щодня ми робили все можливе й неможливе, аби розвиток Служби судової охорони тривав і був незворотній. І сьогодні можна впевнено констатувати, що ані пандемія коронавірусу, ані недостатній рівень фінансування не зупинили нас на шляху реалізації завдань, визначених у Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року", – наголосив Голова Служби судової охорони.  

Генерал-майор Валерій Бондар коротко зупинився на головних досягненнях Служби судової охорони у 2020 році.  

Так, одним із головних досягнень цього року, безперечно, є створення власного Навчального центру Служби судової охорони. Протягом весни й літа колектив Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області зробив майже неможливе: з нуля було створено сучасний навчальний заклад.

"Сьогодні без цього закладу Служба судової охорони функціонувати не може. Як тільки будуть зняті карантинні обмеження щодо кількості тих, хто може навчатися одночасно, ми готуватимемо співробітників винятково в нашому Навчальному центрі, – зазначив Голова Служби.   

У складних умовах коронакризи Службі вдалося провести 518 конкурсів, і наразі чисельність Служби судової охорони становить близько 5 тисяч осіб. Поповнення кадрового потенціалу Служби співробітниками дозволило продовжити процес взяття під охорону установ системи правосуддя. Так, протягом 2020 року під охорону Служби було прийнято 276 об’єктів системи правосуддя (зокрема 248 судів). Наразі під охороною Служби судової охорони перебуває 468 оустанов системи правосуддя (зокрема, 411 судів).

"Ми виконали завдання, яке ставив перед нами восени минулого року позачерговий З’їзд суддів: взяли у 2020 році під свою охорону суди на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, – підкреслив генерал-майор Валерій Бондар.  

Поступово, комплектуючись кадрами, розпочалася активна всебічна підготовка співробітників підрозділів швидкого реагування та особистої безпеки суддів. Високий ступінь їх готовності до виконання завдань засвідчили тактико-спеціальне заняття в липні та двоступеневе тактико-спеціальне навчання, яке вперше пройшло в Службі судової охорони в жовтні на об’єктах Вищого антикорупційного суду.

"Вже в цьому році співробітники Служби забезпечили особисту безпеку семи суддів, на адресу яких надходили погрози. Для недопущення порушень громадського порядку та забезпечення безпеки учасників понад 480 резонансних судових процесів довелося задіяти підрозділи швидкого реагування Служби судової охорони у Вінницькій, Закарпатській, Київській, Одеській, Івано-Франківській, Тернопільській, Черкаській, Хмельницькій та інших областях", – повідомив Голова Служби.  

Щодня майже 1400 співробітників Служби судової охорони, що заступають на охорону установ судової влади, виявляють сотні суспільно небезпечних предметів, які відвідувачі намагаються пронести до судів. 

"За 2020 рік кількість таких заборонених предметів сягнула понад 60 тисяч. Це вогнепальна та травматична зброя, гранати й набої, ножі, електрошокери, кастети та інші види холодної зброї, піротехнічні засоби, балончики, споряджені речовиною сльозогінної та дратівної дії", – додав генерал-майор Валерій Бондар.

Загалом у 2020 році працівники Служби судової охорони забезпечили громадський порядок понад 2 мільйонів судових засідань, припинили більше ніж 50 порушень громадського порядку і проявів неповаги до суду.    

Окремо Голова Служби зупинився на роботі медичної служби, зазначивши, що у зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби цей рік став для медиків Служби справжнім випробуванням на професіоналізм, міцність і зрілість.

"Відверто скажу, із цим викликом наші медики впоралися достойно", – наголосив він.  

З урахуванням того, що співробітники Служби першими зустрічають працівників і відвідувачів на вході в судові установи та перебувають у зоні підвищеного ризику, у Службі розроблено комплекс заходів з метою недопущення поширення коронавірусної хвороби в колективах: співробітників, які постійно несуть службу з охорони органів та установ судової влади, забезпечили засобами індивідуального захисту, дезінфекційними засобами, безконтактними термометрами.

Пильнуючи виконання карантинних заходів і проводячи температурний скринінг, співробітники Служби відмовили в допуску до судових установ понад 3 тисячам відвідувачів, у яких виявили підвищену температуру тіла та ознаки респіраторних захворювань.

"2020 рік видався не тільки для нас, а й для всієї країни дуже важким. Водночас він засвідчив: Служба судової охорони розвивається в правильному напрямку і продемонструвала, що поступово стає неприступною стіною між злочинністю та правосуддям! І все це завдяки згуртованості колективу Служби, високому професіоналізму та відповідальності кожного судового охоронця, дієвій підтримці керівництва Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, голів і керівників апаратів судових установ", – наголосив Голова Служби судової охорони генерал-майор Валерій Бондар.

Служба судової охорони