Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП наполягає на встановленні доплат до заробітної плати працівникам апаратів судів на період дії карантину

17 грудня 2020, 15:21

17 грудня 2020 року Вища рада правосуддя вчергове звернулася до Прем’єр-міністра України із проханням ініціювати внесення змін до постанови КМУ від 29 квітня 2020 року № 375 з метою встановлення доплат до заробітної плати працівникам апаратів судів на період дії карантину.

Як ми повідомляли, аналогічне звернення (лист № 41437/0/9-20) керівнику Уряду ВРП надіслала 19 листопада 2020 року. Рада вважає за необхідне доповнити перелік осіб, яким постановою № 375 встановлено доплату до заробітної плати на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни, категорією працівників апаратів судів.

20 листопада 2020 року Прем’єр-міністр України доручивМіністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністру фінансів України та Міністру юстиції України опрацювати вказане вище звернення та поінформувати Кабінет Міністрів України та Вищу раду правосуддя про результати. У разі необхідності в установленому порядку подати проєкт акта на розгляд Уряду.

11 грудня 2020 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, у якому зазначено про відсутність підстав для встановлення доплат працівникам апаратів судів, оскільки останні безпосередньо не контактують з особами, хворими на COVID-19. На обґрунтування зазначеної позиції наведено лист Голови Ради суддів України від 16 березня 2020 року із рекомендацією встановити на період карантину особливий режим роботи судів.

Водночас 2 грудня 2020 року до ВРП надійшло звернення громадянина К. із проханням ініціювати перед відповідним органом затвердження переліку посад працівників апарату суду, які мають право на отримання відповідних доплат. До звернення долучено лист Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 27 листопада 2020 року № 3511-06/70667-09, у якому зазначено, що норми постанови № 375 можуть бути застосовані також до працівників апаратів судів. Встановлення доплати працівникам підприємств, установ та організацій, органів державної влади, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, здійснюється у граничному розмірі до 50% заробітної плати (грошового забезпечення).

ВРП вважає, що продемонстрована протилежна позиція Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо права працівників апарату суду отримувати доплату до заробітної плати на період дії карантину створює суттєві перешкоди для врегулювання зазначеного питання.

Зауважимо, що згаданий лист Ради суддів України має рекомендаційний характер та не свідчить про те, що суди припинили роботу, він дублює рекомендації загальнодержавного характеру про те, як саме потрібно організувати роботу та діяти, аби запобігти поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Наразі роботу судів забезпечують близько 25070 працівників апаратів судів. Станом на 7 грудня 2020 року, за даними, розміщеними на офіційному вебсайті Державної судової адміністрації України, у місцевих, апеляційних судах, інших органах та установах системи правосуддя з початку карантину, установленого постановою № 375, підтверджено 3164 випадки захворювання.

До судів надійшло понад 50 тисяч протоколів у справах про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Від початку дії на території держави карантину жоден суд України не припинив своєї роботи. За 9 місяців 2020 року лише до судів першої інстанції надійшло 2 344 423 справи і матеріали. За таких обставин в умовах дефіциту суддівських кадрів, що становить понад 1000 вакантних посад у місцевих загальних судах, середнє навантаження на одного суддю такого суду – більше ніж 700 справ, а в деяких судах сягає більше ніж 2000 справ.

Суди щодня забезпечують здійснення правосуддя в умовах дефіциту фінансування, кадрових ресурсів, надмірного навантаження та загрози здоров’ю працівників через епідемію COVID-19.

З огляду на зазначене ВРП вкотре звернулася до Прем’єр-міністра України із проханням змінити постанову № 375 та доповнити перелік осіб, яким встановлено доплату до заробітної плати, категорією працівників апаратів судів.

Вища рада правосуддя