Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато підготовку законопроєкту, який має врегулювати ситуацію з суддями Верховного суду України та вищих спеціалізованих судів

16 грудня 2020, 16:54

Член Вищої ради правосуддя Тетяна Розваляєва взяла участь у першому засіданні робочої групи, завданням якої є підготовка законопроєкту, спрямованого на виконання рішення Конституційного Суду України щодо невизначеності ситуації із суддями Верховного Суду України та існуванням двох судів – Верховного Суду України і Верховного Суду. Також цим законопроєктом планується унормувати питання, пов’язані із суддями вищих спеціалізованих судів України.

Як відомо, змінами до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ухваленими в ході судової реформи 2016 року, передбачалось, що із дня початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність та ліквідуються у встановленому законом порядку.

18 лютого 2020 року Конституційний Суд України ухвалив рішення № 2-р/2020 за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень пунктів 4, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 17, 20, 22, 23, 25 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VІІІ.

Головний висновок КСУ полягає в тому, що Верховний Суд – це конституційний орган і, попри зміну назви, це та сама установа. КСУ зазначає, що ВС взагалі не зазнавав жодних конституційних змін, зокрема у зв’язку з його статусом «найвищого судового органу у системі судів загальної юрисдикції» та «найвищого суду в системі судоустрою України». За висновком КСУ, вилучення слова «Україна» зі словесної конструкції «Верховний Суд України» не вплинуло на конституційний статус цього органу державної влади. Тому слід визнати, що принцип інституційної безперервності поширюється на функціонування найвищого органу судової влади, який після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» продовжує діяти під назвою «Верховний Суд».

Конституційний Суд України рекомендував Верховній Раді України невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до цього Рішення.

Загалом ідеться про 9 суддів Верховного Суду України.

Водночас 48 суддів вищих спеціалізованих судів України з 5 грудня 2017 року також не здійснюють правосуддя, і ця проблема потребує вирішення на законодавчому рівні.

Створення робочої групи, яка займатиметься розв’язанням цих питань, ініційовано народними депутатами України, членами парламентського Комітету з питань правової політики Сергієм Демченком та Денисом Масловим. Окрім законодавців, до робочої групи увійшли судді Верховного Суду України, Верховного Суду, Вищого адміністративного суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, представники Міністерства юстиції України, суддя Європейського суду з прав людини, експерт проєкту Євросоюзу «Право-Justice», професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка та інші.

Вищу раду правосуддя в робочій групі представлятиме Тетяна Розваляєва, яка є суддею Вищого адміністративного суду України у відставці. Наступне засідання робочої групи відбудеться найближчим часом – у п’ятницю, 18 грудня 2020 року.

Вища рада правосуддя