Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Співробітники Служби судової охорони навчалися взаємодіяти з іншими силовиками в разі надзвичайних ситуацій у судах

14 грудня 2020, 16:20

Минулий тиждень завершився для співробітників територіальних управлінь Служби судової охорони тактико-спеціальними навчаннями та тренуваннями, спрямованими на удосконалення професійних навичок з охорони і забезпечення безпеки об’єктів судової влади.

Так, співробітники Територіального управління служби судової охорони у Вінницькій області у взаємодії з військовослужбовцями Національної гвардії України провели тактико-спеціальне заняття на базі Вінницького міського суду вінницької області.

Учасники тренування відпрацювали алгоритм спільних дій у разі порушень громадського порядку під час резонансного судового засідання, виникнення загрози для життя та здоров’я учасників судового процесу, порушень громадського порядку в залі судового засідання й на прилеглій до суду території.

Співробітники Служби судової охорони разом із нацгвардійцями фахово розв’язували низку ситуаційних завдань, наближених до реальних: стримували блокування конвойного автомобіля при в’їзді та виїзді на територію суду й реагували на порушення громадського порядку безпосередньо під час судового засідання. 

"Проведення таких тренувань сприяє чіткому розумінню тактики спільних дій у разі зміни обстановки та виникнення нештатних ситуацій на об’єкті охорони, аби всі учасники судового процесу відчували себе в безпеці", - зазначив за підсумками навчання начальник Територіального управління Служби у Вінницькій області полковник Служби судової охорони Євгеній Прудиус.

Відпрацювати спільний алгоритм дій охорони громадського порядку в судових установах на практиці, максимально чітко навчитися діяти в екстремальних ситуаціях були покликані спільні тактико-спеціальні навчання за участю співробітників Служби, працівників Ківерцівського відділу поліції та Ківерцівського районного відділу Управління ДСНС у Волинській області.

Під час спільного тренування, яке пройшло на базі Ківерцівського районного суду, співробітники і працівники задіяних підрозділів відпрацювали порядок дій у разі проявів неповаги до суду, масових заходів на прилеглій до суду території під час  резонансних судових засідань.

На Луганщині тренування пройшло в приміщенні Сєверодонецького міського суду Луганської області, де підрозділи Територіального управління Служби судової охорони у Луганській області удосконалювали свою майстерність під час відпрацювання дій у разі можливого виникнення нештатних ситуацій. Зокрема, порушень громадського порядку у приміщенні суду та проявів неповаги до суду й учасників судового процесу, першочергових заходів у разі виникнення пожежі.

Також було змодельовано спробу пронесення до зали судових засідань зброї та проаналізовано дії співробітників у таких ситуаціях.

"Головним завданням співробітників Служби в будь-якій ситуації є захист кожної людини, яка перебуває у стінах суду. І лише завдяки чітким та злагодженим діям вдасться виконати ці завдання повною мірою, задля чого і проводяться постійні тренування", - зазначив заступник начальника Територіального управління Служби у Луганській області полковник Служби судової охорони Сергій Кривенко.  

Працівники Територіального управління Служби судової охорони у Львівській області тактико-спеціальні заняття проводили на базі одразу кількох судових установ: Львівського окружного адміністративного суду, Апеляційного суду Львівської області, Восьмого адміністративного апеляційного суду, Франківського районного суду м. Львова та Галицького районних судів м. Львова.

Навчання проходили з дотриманням карантинних заходів та з метою підвищення рівня готовності співробітників Територіального управління Служби судової охорони у Львівській області до виконання службових завдань під час виникнення позаштатних ситуацій. Зокрема, у разі спроб пронесення до об’єктів системи правосуддя заборонених предметів, затримання порушників громадського порядку та припинення проявів неповаги до суду, відпрацювання порядку дій при спробі втечі підсудного з-під варти, нападі на суддю під час судового засідання, а також у разі виникнення пожежі. 

На Чернігівщині співробітники Служби судової охорони спільно з представниками Головного управління Нацполіції та Управління ДСНС у Чернігівській області відпрацювали на практиці дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій, що потребують правильних чітких дій в умовах обмеженого часу.

У ході навчання, яке пройшло на базі Територіального управління Державної судової адміністрації України у Чернігівській області та Новозаводського районного суду м. Чернігова, судові охоронці ознайомилися з алгоритмом першочергових дій у разі виявлення в приміщенні суду підозрілих речей, схожих на вибухонебезпечні предмети.

Разом із рятувальниками співробітники Служби судової охорони відпрацювали безпомилковий порядок дій у разі виникнення пожежі та правильної евакуації постраждалого внаслідок такої ситуації.

 

Служба судової охорони