Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На ІХ Міжнародному форумі з практики ЄСПЛ обговорили питання виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ

11 грудня 2020, 17:04

Голова Верховного Суду взяла участь у ІХ Міжнародному форумі з практики Європейського суду з прав людини, що відбувався упродовж 9–10 грудня 2020 року в онлайн-режимі.   

У вступній промові Валентина Данішевська нагадала, що під час минулорічного Форуму йшлося про те, що робота у контексті реалізації стандартів Ради Європи та ЄСПЛ в Україні має вестися за трьома напрямами: перший – належне та доречне застосування правових позицій ЄСПЛ,  другий – превенція порушень на національному рівні, третій – усунення порушень, встановлених Судом, шляхом забезпечення системного виконання його рішень.

«За рік, що минув, ми дещо просунулися вперед у реалізації кожного із цих завдань», – зауважила Голова ВС.  

Верховним Судом спільно з Міністерством юстиції України, Департаментом виконання рішень ЄСПЛ та експертами проєкту «Право-Justice» проаналізовано рішення ЄСПЛ у справах проти України, що перебувають на виконанні.

Аналіз показав, що таких рішень є майже 600. Вони систематизовані за статтями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які були порушені. Приблизно 40 % – це порушення ст. 6 (право на справедливий суд). У майже 30 % таких рішень встановлено  порушення ст. 3 (заборона катувань). Порушення інших статей Конвенції трапляється рідше, але у підсумку ми все одно маємо 9 % – це порушення ст. 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя), 8 % – ст. 5 (право на свободу та особисту недоторканність), та 6 % – порушення ст. 2 (право на життя).

«Цей аналіз дає Україні подальші напрями для руху як на законодавчому рівні, так і на рівні роботи та взаємодії органів, відповідальних за виконання. Також це дає і напрям для розвитку судової практики. Але, безумовно, першочергові дії мають відбуватися у законодавчому полі», – наголосила Валентина Данішевська.  

Також Голова ВС повідомила, що цьогоріч Комітет Міністрів Ради Європи припинив нагляд з ряду справ за результатами вивчення практики ВС, яка засвідчила, що в Україні відбулися позитивні зміни у контексті порушень, встановлених у таких справах, як «Лізанець проти України», «Грімковська проти України», «East-West Alliance Limited проти України», «Якушев проти України» та «М. Т. проти України».

Щомісяця Верховний Суд публікує огляди рішень ЄСПЛ у справах проти України та інших держав – членів Ради Європи, а під час розгляду конкретних справ Верховний Суд здійснює аналіз релевантної практики ЄСПЛ.

«Ці заходи, безумовно, впливають і на рівень розуміння практики ЄСПЛ українським суддівським корпусом, і на коректне застосування рішень ЄСПЛ при розгляді суддями подібних справ», – підкреслила Валентина Данішевська.

Верховний Суд