Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні основні дискусії відбуваються щодо кримінальних процесуальних аспектів – суддя ККС ВС Аркадій Бущенко

11 грудня 2020, 16:42

11 грудня 2020 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Аркадій Бущенко взяв участь у 10-th Kyiv Criminal Law Forum, організованому Асоціацією адвокатів України. Суддя був спікером першої сесії заходу «Постійний вітер змін у кримінальному судочинстві. Підсумки 2020 та очікування від 2021».

Аркадій Бущенко розповів про тенденції у практиці розгляду ККС ВС кримінальних проваджень. Зокрема, він зазначив, що сьогодні основні дискусії як у суді, так і в середовищі правників, точаться щодо кримінальних процесуальних аспектів.

«Ми маємо непоганий доробок щодо тлумачення норм кримінального  матеріального права, який є доволі сталим. Звичайно, ми висловлюємо певні правові позиції щодо застосування тих чи інших положень КК України, але у більшості випадків обговорюються питання саме щодо процесуальних аспектів. Адже КПК України 2012 року вніс концептуальні, філософські зміни у побудову кримінального процесу», – сказав доповідач.

Суддя поінформував про судову практику ККС ВС та дискусійні питання стосовно недопустимості доказів, отриманих унаслідок істотного порушення прав та свобод людини (ст. 87 КПК України), відкриття матеріалів іншій стороні (ст. 290 КПК України). За його словами, практика ВС – живий організм, чуттєвий до певних аргументів, які сторона обвинувачення чи захисту викладає у касаційних скаргах. І звернення скаржниками уваги суду на ті аргументи, які ще не були предметом розгляду ККС ВС, сприяє розвитку практики.

Крім того, Аркадій Бущенко відповів на запитання учасників форуму, які стосувалися судової практики ККС ВС.

Верховний Суд