Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроєкти про скасування вікових обмежень для роботи на державній службі, а також про внесення змін до КУпАП та КК України

04 грудня 2020, 12:23

03 грудня 2020 року на Пленарному засіданні Верховної Ради України були розглянуті проєкти законів: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог депутата місцевої ради №3381; про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів №3946; про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі №4096.

По першому проєкту народний депутат Андрій Осадчук обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що «посадові особи місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування не завжди належним чином реагують на звернення і запити депутатів місцевих рад. Непоодинокими є грубі порушення встановлених законом строків надання відповіді, надання неповної інформації чи навіть відкрите ігнорування звернень і запитів депутатів місцевих рад. При цьому законодавство не встановлює адміністративної відповідальності за ненадання або несвоєчасне надання відповіді на звернення/запит депутата місцевої ради».

Андрій Осадчук зазначив, що законопроєктом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) окремою статтею, якою встановити відповідальність за недодержання строків надання відповіді на звернення/запит депутата місцевої ради, а також надання неправдивої чи неповної інформації на таке звернення/запит. Запропонована редакція нової статті КУпАП складена за аналогією до ст. 188-19 КУпАП, що стосується відповідальності за порушення при відповіді на звернення/запит народного депутата України.

За результатами голосування законопроект 309 голосами прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів №3946 доповів Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Він зазначив, що метою законопроекту є врегулювання питань, пов’язаних з деталізацією та чітким визначенням предмета кримінального правопорушення та посиленням кримінальної відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів.

Народні депутати 264 голосами «за» підтримали законопроект за основу.

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі №4096.

Законопроєкт доповіла народний депутат Галина Третьякова.

Метою законопроекту забезпечення ефективного функціонування державних органів України та впровадження гнучкого підходу у врегулюванні граничного віку перебування на державні службі, відповідно до практики законодавства країни членів Європейського Союзу та Конституції України.

Законопроектом передбачається внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо можливості, повторного призначення на один рік державного службовця, який досяг пенсійного віку без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.

Після короткого обговорення законопроект 260 голосами прийнято за основу.

Верховна Рада України