Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У доопрацьованому законопроєкті № 3711 мають бути враховані рішення КСУ та висновки Венеційської комісії, – Андрій Овсієнко

03 грудня 2020, 12:42

Формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на сьогодні є нагальною необхідністю, адже відсутність механізму поповнення суддівських лав за наявного кадрового дефіциту та регулярного відтоку суддів із системи ставить під загрозу доступ до правосуддя. Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, де обговорювали положення, які мають увійти до оновленого доопрацьованого тексту законопроєкту № 3711.

Андрій Овсієнко зауважив, що наразі пропонується абсолютно нова модель організації роботи конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. За його словами, комісії надається повна автономність у питаннях регламентування діяльності комісії, пропонується створити секретаріат. Голова ВРП наголосив, що особливості діяльності секретаріату комісії мають бути чітко унормовані, адже йдеться про роботу з особовими справами, службовою інформацією, документами, які стосуються персональних даних.

«Практично автономний статус конкурсної комісії істотною мірою визначає її правосуб’єктність. Комісія, до якої входитимуть, у тому числі, міжнародні експерти, є самостійним суб’єктом добору членів ВККСУ. Роль Вищої ради правосуддя зводиться до призначення відібраних кандидатів. На це варто звертати увагу і всім разом запропонувати норми, які в майбутньому не будуть скасовані Конституційним Судом України», – наголосив Андрій Овсієнко.

Голова ВРП вважає за необхідне передбачити такі принципи формування складу ВККСУ, які відповідатимуть міжнародним стандартам. Він зауважив, що ВРП під час аналізу низки тематичних законопроєктів неодноразово висловлювала позицію – як мінімум половину зі складу ВККСУ мають становити судді. Такий підхід підтримує і Венеційська комісія. На цю потребу звертає увагу і Конституційний Суд України. «Нова модель ВККСУ повинна відображати принцип суддівського представництва, закладений у консультативних висновках Ради європейських суддів і висновках Венеційської комісії», – сказав Андрій Овсієнко.

За його словами, на сьогодні існують чіткі орієнтири для законодавчого регулювання питання створення ВККСУ. Це Рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2020 року і два висновки Венеційської комісії 2019 і 2020 років. На думку Голови ВРП, їх потрібно врахувати, аби не повторювати ті помилки, які були допущені при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Андрій Овсієнко позитивно оцінив рішення членів Комітету створити робочу групу для напрацювання пропозицій щодо врегулювання питання статусу суддів Верховного Суду України та засвідчив готовність ВРП взяти участі у її роботі. «Судді Верховного Суду України надіслали численні звернення до ВРП щодо вирішення питання їхнього статусу, питання існування Верховного Суду України і його співвідношення з Верховним Судом. Однак наразі інституційні можливості ВРП не дозволяють самостійно вирішити цю проблему, тому покладаємо надії на законотворців», – сказав Голова ВРП.

Планується, що 8 грудня 2020 року на засіданні Комітету буде розглянуто доопрацьований законопроєкт № 3711.

Вища рада правосуддя