Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дмитро Бездоля: Реалії судової влади - це фінансовий та кадровий колапс

26 листопада 2020, 13:28

«Першим кроком для вирішення питання кадрового дефіциту в судах є ухвалення проєкту закону № 3711, який зробить можливим швидкий запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, про що також було наголошено у висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) щодо законопроєкту № 3711», – сказав Голова правління Громадської організації «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України», суддя Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля під час першої зустрічі в межах національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».

Дмитро Бездоля зазначив, що Асоціація розвитку суддівського самоврядування України вітає започаткування Вищою радою правосуддя фахової дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».

«Про реалії та перспективи в судовій владі говорити досить складно, адже наразі існує колапс, зумовлений незадовільним кадровим та фінансовим забезпеченням. Варто зазначити, що досить тривалий час ми не можемо змінити ці реалії – вже як рік не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Внаслідок непродуманого реформування та відсутності злагоди та конструктиву в суспільстві наразі ми спостерігаємо великий відтік кадрів не лише серед суддів, але й серед працівників апаратів судів. Ця проблема вимагає негайного вирішення», – наголосив він.

Також Дмитро Бездоля зауважив, що такий орган, як Вища рада правосуддя, має бути наділений правом законодавчої ініціативи, що надало б можливість більш результативно вирішувати нагальні питання і термінові проблеми судової влади.

На думку Вищої ради правосуддя, реформування у сфері правосуддя має бути послідовним та виваженим, відповідати нормам Конституції України, міжнародним стандартам та принципам Ради Європи, а всім законодавчим змінам має передувати ґрунтовна та всеохоплююча дискусія в широких професійних колах.

Нагадаємо, що Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія) у своєму останньому висновку вказала, що реформування судової системи має відбуватися з урахуванням аналізу попередніх реформ, бути послідовною та впорядкованою.

Відповідно до висновку «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності» Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) асоціації суддів мають бути активно залучені до процесів, пов’язаних із реформуванням системи правосуддя.

Саме для цього у Вищій раді правосуддя започаткували публічні фахові обговорення останніх законодавчих ініціатив стосовно реформування судової системи. Зокрема, впродовж серії дискусій планується обговорювати законопроєкти № 3711, № 3711-1, № 3711-2 та законопроєкт, підготовлений Міністерством юстиції України, щодо внесення змін до норм, які стосуються питань судоустрою і статусу суддів, у світлі висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) від 9 жовтня 2020 року щодо законопроєкту № 3711.

Мета – напрацювання спільної позиції щодо визначення оптимального шляху до якнайшвидшого подолання проблеми кадрового дефіциту в українських судах та ефективного забезпечення права громадян на доступ до правосуддя.

До участі у національній дискусії запрошуються судді, представники органів суддівського врядування та самоврядування, адвокати, науковці, члени провідних професійних громадських організацій і асоціацій, представники органів виконавчої та законодавчої влади, міжнародні та національні експерти.

Відеозапис дискусії від 23.11.2020

Вища рада правосуддя