Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький апеляційний суд долучився до онлайн-обговорення питань протидії домашньому насильству

26 листопада 2020, 12:05

Справи про адміністративні правопорушення, пов’язані із домашнім насильством, кілька років поспіль потрапляють в число лідерів серед справ, які розглядають суди Хмельницької області. Про це під час zoom-конференції з питань протидії домашньому насильству, ініційованої хмельницькими поліцейськими, повідомила начальник відділу аналітично-статистичної роботи Хмельницького апеляційного суду Тетяна Гребелюк. Водночас вона додала, що значна частина проваджень у таких справах була закрита у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

«Основними причинами закриття провадження з цієї підстави є не завжди належне оформлення протоколів про адміністративні правопорушення, у зв’язку з чим суди змушені повертати їх на доопрацювання до органів поліції та часто недобросовісна поведінка учасників судового провадження, які не з’являються на засідання», – зауважила судовий аналітик.

На її думку, слід продовжити практику, коли явку до суду осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за статтею 173-2 КУпАП (вчинення домашнього насильства), забезпечує поліція.  

Тетяна Гребелюк також проаналізувала число справ стосовно надання дозволу на видачу обмежувального припису кривдникам, зауваживши, що за два роки з моменту цього законодавчого нововведення (січень 2018 року), суди області розглянули 27 таких справ, у 18 з яких заяви про видачу обмежувального припису були задоволені.

Торік суди розглянули ще й кримінальні провадження у двох справах щодо невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників (відповідальність передбачена статтею 390-1 Кримінального кодексу України), в тому числі, з постановленням вироку із затвердженням угоди про визнання винуватості.

За словами начальника відділу аналітично-статистичної роботи, суди Хмельницької області розглянули 22 кримінальні справи про домашнє насильство, відповідальність за яке передбачена статтею 126-1 Кримінального кодексу України, з яких у 15 винесено обвинувальний вирок (станом на 1 жовтня 2020 року).

Під час заходу учасники – працівники управління превентивної діяльності ГУНП в Хмельницькій області, патрульні поліцейські, представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України в Хмельницькій області, працівники управління соцзахисту населення, апеляційного суду, представники громадських організацій – також обговорили проблемні питання реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», прозвітували про результати роботи, а також узгодили спільний план дій під час акції “16 днів проти насильства», яка триватиме з 25 листопада до 10 грудня.

Хмельницький апеляційний суд