Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У спорах щодо права інтелектуальної власності доцільно застосовувати медіацію, – Лариса Швецова

25 листопада 2020, 16:58

Член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова під час виступу на VII Міжнародному форумі з інтелектуальної власності, організованому видавництвом «Юридична практика», наголосила на потребі забезпечення всіх умов, необхідних для початку роботи суду з питань інтелектуальної власності, а також на актуальності застосування медіації для врегулювання спорів цієї категорії.

За її словами, доцільність існування суду з питань інтелектуальної власності очевидна, адже спори, які стосуються інтелектуальної власності, – це дуже специфічна категорія справ, і для їх розгляду потрібні спеціально підготовлені судді. Вона нагадала, що у Київському апеляційному суді створено палату, яка розглядає вказані справи, також вони розглядаються у Господарському суді міста Києва.

На думку Лариси Швецової, тривалість розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності пов’язана не з відсутністю фахових суддів, а з недоліками процесуального законодавства, необхідністю проведення довготривалих експертиз.

Член ВРП акцентувала увагу на тому, що у справах про захист права інтелектуальної власності потрібно застосовувати медіацію. На думку Лариси Швецової, це єдиний спосіб розвантажити суди і надати можливість сторонам самостійно вирішувати вказані спори.

Вона зауважила, що законопроєкт «Про медіацію», ухвалений Парламентом 15 липня 2020 року у першому читанні, передбачає застосування цього способу врегулювання спорів під час розгляду справ про захист інтелектуальної власності.

Лариса Швецова підкреслила, що у фокусі уваги ВРП перебувають не лише питання забезпечення захисту суддівських гарантій, а й питання дотримання принципу доступу до правосуддя. Саме тому ВРП активно виступає за невідкладне ухвалення законопроєкту № 3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», який дасть змогу сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, поновити добір, кваліфікаційне оцінювання суддів та наповнити суди кадрами.

Вища рада правосуддя