Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зарічний районний суд м.Суми проводитись правопросвітницькі заходи з нагоди старту акції «16 днів проти насильства»

25 листопада 2020, 16:45

Сьогодні Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок та початок Міжнародної акція «16 днів проти насильства». Основними її завданнями є привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

У 2017 році набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який вніс зміни до низки нормативно-правових актів України про запобігання домашньому насильству та боротьбу з цим явищем.

Зарічним районним судом м.Суми до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства притягнуто у 2019 році  - 119 кривдників та накладено адміністративні стягнення, а саме:

  • 93 – штраф,
  • 14 – громадські роботи,
  • 12 – адміністративний арешт.

У І півріччі 2020 року - розглянуто 87 справ та накладено адміністративні стягнення, а саме:

  • 72 – штраф,
  • 7 – громадські роботи,
  • 8 – адміністративний арешт.

У 2019 році розглянуто 1 кримінальну справу за вчинення домашнього насильства з постановленням вироку та призначено покарання у виді 3 місяців арешту. А протягом І півріччя 2020 року розглянуто – 4 справи:

  • трьом обвинуваченим призначалося покарання у виді громадських робіт;
  • в одному випадку суд дійшов висновку, що виправлення обвинуваченого можливе лише з призначенням покарання у виді арешту строком на 2 місяці.

Глава 13 ЦПК України передбачає процедуру видачі обмежувального припису, спрямованого на забезпечення безпеки постраждалої особи. За 2019 рік та І півріччя 2020 року судом розглянуто 3 справи про видачу обмежувального припису, з них 1 справа залишена без розгляду з зв’язку з укладенням мирової угоди, 1 - задоволена частково, 1- задоволено повністю.

Нагадуємо, що на сайті суду, можна знайти зразок заяви про видачу обмежувального припису та зразок звернення до поліції у разі вчинення домашнього насильства.

Також працівниками суду створено соціальний ролик, в якому ми розповідаємо про протидію домашнього насильства та куди звертатися за допомогою.

Протягом наступних 16-ти днів в Зарічному районному суді м.Суми будуть проводитись правопросвітницькі заходи, пов'язані з темою акції.

Зарічний районний суд м. Суми