Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Відсутність ВККСУ гальмує запуск Вищого суду з питань інтелектуальної власності», – заявила Оксана Блажівська на міжнародній платформі між Україною та ЄС

19 листопада 2020, 18:30

Тільки після відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України можна буде вести мову про реалізацію ідеї створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Прискорити цей процес може ухвалення Верховною Радою України законопроєкту № 3711. На цьому наголосила член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, виступаючи на черговому засіданні «Діалог з права інтелектуальної власності між Україною та Європейським Союзом», яке відбулося в режимі відеоконференції.

Під час обговорення питань інституційної структури у сфері інтелектуальної власності, поточного стану справ та планів на майбутнє член ВРП зазначила, що на сьогодні Україна перебуває на завершальному етапі формування національного інституційного забезпечення сфери інтелектуальної власності, що базується на міжнародних нормах та стандартах.

«Створення такого спеціалізованого суду – однозначно позитивний і серйозний крок до належного захисту прав інтелектуальної власності та підвищення інвестиційної привабливості України. У свою чергу, ефективна та дієздатна система інтелектуальної власності забезпечує та стимулює економічне, соціальне й культурне зростання будь-якої країни», – зауважила Оксана Блажівська.

«Оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів України не працює вже тривалий час, були паралізовані численні процедури, які впливають на якість та швидкість роботи судової системи загалом. Зокрема, зупинені усі конкурсні процедури на зайняття вакантних посад суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його Апеляційної палати, оголошені у 2017 та 2018 роках», – зазначила вона.

«Слід нагадати, що для вирішення проблем, зумовлених дефіцитом кадрів в українських судах, Президентом України Володимиром Зеленським внесений до Верховної Ради України як невідкладний проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» від 22 червня 2020 року (№ 3711)», – сказала член ВРП.

Оксана Блажівська наголосила, що «Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія) надала схвальний висновок щодо законопроєкту № 3711, зазначивши, зокрема, про те, що цей проєкт закону спрямований на швидке формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України задля продовження кар’єрних процедур суддів, серед яких і конкурс на зайняття вакантних посад суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його Апеляційної палати.

«Запропоновані законопроєктом № 3711 зміни заслуговують на підтримку Парламенту та дадуть змогу запустити процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів та вирішити інші питання суддівської кар’єри. На цьому також наголошувала Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку до вказаного законопроєкту», – відзначила Оксана Блажівська.

Член ВРП також зауважила, що Вища рада правосуддя як конституційний орган державної влади та суддівського врядування в межах повноважень відповідно до чинного законодавства готова сприяти конкурсним процедурам з метою створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. «Ми сподіваємось, що ухвалення парламентарями законопроєкту № 3711 розблокує судову систему та, найголовніше, сприятиме подоланню дефіциту суддів у судах, ефективно забезпечить права громадян на доступ до правосуддя», – підсумувала Оксана Блажівська.

Вища рада правосуддя