Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інспектор рибоохорони не зміг довести вину особи у незаконному продажі риби

19 березня 2020, 11:05

Борзнянський районний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо мешканця міста Борзни, який обвинувачувався у незаконному продажі риби,  через недостатність доказів його вини.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення громадянин І. 12 січня 2020 року о 09:10 на ринку в м. Борзна здійснював незаконний продаж 6-ти кг свіжої риби, не маючи документів, які підтверджують законність її придбання, чим порушив статті 27, частину другу статті 63 Закону України «Про тваринний світ» та скоїв адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 88-1 КУпАП.

І. заперечив свою вину, зазначивши, що рибу йому дали друзі і він її не продавав. Цей факт підтвердив і свідок Д.

Натомість, інспектор рибоохорони, на якого законом покладено обов'язок збирання доказів, не довів винуватості притягуваного у незаконному продажі риби. Так, суд не зміг взяти до уваги показання свідків Т. й Г., які були понятими при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, оскільки вони є заінтересованими в результатах даної адміністративної справи особами (один – колега по роботі держрибінспектора, інший – громадський інспектор з рибохорони, який перебував у спільному рейді). Своїм правом на залучення в якості понятих сторонніх осіб працівники держрибохорони не скористались, хоча мали таку можливість (на ринку було багато людей).

Також, державний інспектор рибоохорони не вказав: якій особі, яку рибу, в якій кількості (вага, штуки) та на яку суму, громадянином І. була продана риба. Контрольних закупок в нього ніхто не робив, фото-відеозапис процесу реалізації відсутній та до протоколу не долучений.

Згідно зі статті 62 Конституції України ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину; обвинувачення не може грунтуватися на припущеннях; усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. Таким чином, суд застосувавши принципи верховенства права та презумпції невинуватості,  закрив провадження у справі щодо І. у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Постанова суду не набрала законної сили.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 730/97/20.

За повідомленням прес-служби суду