Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Білоцерківський міськрайонний суд спростовує інформацію,, поширену ГО «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій»

27 лютого 2020, 17:37

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області спростовує недостовірну інформацію, поширену в дописі від 24 лютого 2020 року в соціальній мережі «Facebook» на сторінці Громадської організації «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій» та сторінці голови правління вказаної Громадської організації Вовченка В.

В даній публікації суддя Білоцерківського міськрайонного суду Шовкопляс О.П. звинувачений в хабарництві та неправомірному накладенні арешту на земельні ділянки.

Білоцерківський міськрайонний суд розцінює публікування такого допису, як тиск та протиправний вплив на суд, втручання в його діяльність, виявлення неповаги до суду та дискредитацію правосуддя в цілому.

Зокрема, у січні 2020 року до Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочинів, передбачених частиною першою статті 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику) про арешт майна.

28 січня 2020 року слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду у справі № 357/626/20 виніс ухвалу про задоволення вказаного клопотання та наклав арешт із забороною органам, які здійснюють державну реєстрацію прав, вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок, в межах вказаного кримінального провадження.

Відповідно до пункту 7 частини другої статті 131 і частини першої статті 170 Кримінального процесуального кодексу України арешт майна є лише заходом забезпечення кримінального провадження. Він полягає у тимчасовому позбавленні права на відчуження, розпорядження та/або користування майном.

За частиною першою статті 131 Кримінального процесуального кодексу України загальною для всіх заходів забезпечення кримінального провадження метою є досягнення дієвості такого провадження.

Завданням арешту майна згідно з частини першої статті 170 цього Кодексу є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Саме це і сприяє досягненню дієвості кримінального провадження.

19 лютого 2020 року до Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання адвоката сторони про скасування вказаного арешту, проте ухвалою Білоцерківського міськрайонного суду від 24 лютого 2020 року у його задоволенні було відмовлено.

Саме ця подія і стала приводом для публікації допису у соціальній мережі, яка неправдиво висвітлює обставини справи та вводить громадськість в оману.

У зв’язку з даним фактом, 26 лютого 2020 року за заявою судді Шовкопляса О.П. до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України - втручання в діяльність судових органів.

За повідомленням прес-служби суду