Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одеського регіону взяли участь у засіданні робочої групи «Вдосконалення процедури ВСС у чинному законодавстві»

26 лютого 2020, 16:23

24 лютого 2020 року відбулося засідання робочої групи, присвяченої вдосконаленню процедури врегулювання спору за участі судді у чинному законодавстві. Такий захід став можливим за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи. Серед учасників: судді, адвокати, народні депутати України, та  представники міжнародних донорських програм.

Робоча група є ініціатором пропозицій змін до українського законодавства  щодо вдосконалення процедури ВСС. Зокрема, в зазначених пропозиціях наголошується на добровільності та практичності процедури, поширення її на апеляційні та касаційні суди, а також запровадження розумного строку, встановленого судом з врахуванням предмета та складності спору та ін.

Саме Одещина стала одним з пілотних регіонів українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи щодо застосування канадського досвіду врегулювання спору за участі судді.

Так, протягом заходу, представники судової спільноти Одеського регіону презентували наступні теми:

  • Актуальність внесення змін до законодавства з метою вдосконалення процедури врегулювання спору за участі за участі судді. презентація напрацювань щодо вдосконалення процедури ВСС в адміністративному судочинстві (суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва)
  • Презентація напрацювань щодо вдосконалення процедури ВСС у цивільному судочинстві (голова Малиновського районного суду м. Одеси Леонід Лічман)
  • Необхідність запровадження процедури ВСС в апеляційній та касаційній інстанціях (суддя Одеського апеляційного адміністративного суду) Лариса Зуєва.

До речі, в процесі обговорення також було зауважено про необхідність внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України щодо можливості запровадження зазначеної процедури в кримінальному провадженні.

У підсумку, варто розуміти, що процедура ВСС  дає можливість мінімізувати корупційні ризики, зменшує навантаження на судову владу й дійсно є засобом економії державних коштів та часу загалом.

За повідомленням прес-служби суду