Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд скасував вирок, яким сумчанина, обвинуваченого у вбивстві через необережність, звільнили від відбування покарання

26 лютого 2020, 16:00

У березні минулого року чоловік, повернувшись додому у стані алкогольного сп’яніння, вчинив сварку з дружиною. Щоб припинити конфлікт та захистити доньку, до кімнати зайшов батько жінки. Обвинувачений наніс тестеві удар кулаком в область підборіддя. Потерпілий впав та вдарився тім’яною частиною голови об підлогу.  Отримавши закриту травму кісток черепу та головного мозку, чоловік через кілька днів помер.

Вироком Зарічного районного суду м. Суми особу було визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.119 Кримінального кодексу України  (Вбивство через необережність) та призначено їй покарання у вигляді 3 років обмеження волі. В той же час, на підставі ст.75 КК України (Звільнення від відбування покарання з випробуванням) місцевий суд звільнив чоловіка від призначеного покарання, встановив випробування з іспитовим строком на два роки та поклав на нього ряд обов’язків, передбачених  Кримінальним кодексом України.

З таким рішенням не погодився прокурор і подав апеляційну скаргу. На його думку, суд першої інстанції неправильно застосував закон України  про кримінальну відповідальність і звільнив чоловіка від відбування покарання. Призначене покарання є занадто м’яким і не відповідає  тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.

Розглянувши матеріали кримінального провадження, колегія суддів Сумського апеляційного суду скасувала вирок місцевого суду в частині звільнення обвинуваченого від відбування призначеного покарання. Та ухвалила новий, яким особу визнала винною та засудила до 3 років обмеження волі за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.119 КК України. У своєму рішенні суд апеляційної інстанції зазначив, що місцевий суд порушив вимоги кримінального закону України, не врахував всіх обставин кримінального провадження, безпідставно застосував до обвинуваченого дію ст.75 КК України та звільнив його від відбування призначеного покарання з випробуванням.

 

За повідомленням прес-служби суду