Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Ірпінського міського суду Київської області Кафтанов В.В. повідомив про втручання в його діяльність посадових осіб НАЗК

24 лютого 2020, 14:42

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Ірпінського міського суду Київської області Кафтанова Віталія Володимировича про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Суддя повідомляє, що з не відомих йому причин 6 грудня 2019 року до Ірпінського міського суду Київської області надійшов лист з Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції щодо надання інформації та копії документів стосовно суб’єкта декларування, судді Ірпінського міського суду Київської області Кафтанова Віталія Володимировича.

На запити, надіслані до Національного агентства з питань запобігання корупції (Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя) 16 та 27 грудня 2019 року, було отримано відповідь, що витребувана інформація необхідна для долучення до матеріалів, спрямованих до Державного бюро розслідувань для вирішення питання за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення за статтею 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Суддя звертає увагу, що в його провадженні перебувають справи про адміністративні правопорушення, які надходять з НАЗК, що утворює ризики здійснення тиску з боку НАЗК під час розгляду зазначених справ.

Крім того, суддя зазначає, що з невідомих причин після розгляду ним справи про адміністративне правопорушення (якої саме – в листі НАЗК не зазначено), відповідні посадові особи НАЗК не направили матеріали до Державного бюро розслідувань, як вказали у листі «за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення за ст. 375 КК України», а користуючись своїм службовим становищем почали проводити зазначену вище перевірку. Зазначене, як вважає суддя, утворює ризики здійснення тиску на нього під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, які надходять з НАЗК.75

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України