Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особу притягнуто до адмінвідповідальності за прояв неповаги до суду  

20 лютого 2020, 09:42

Під час розгляду судових справ суд нерідко стикається з тим, що окремі учасники процесу не з'являються у судове засідання, не повідомляють про причини своєї неявки, чим обурюють не лише своїх опонентів, а й суддів. Крім того, така несумлінна поведінка призводить до відкладення розгляду справи, і, як наслідок, — до затягування судового процесу. Це порушує права і законні інтереси як держави, так і інших учасників процесу, які належним чином виконують свої процесуальні обов’язки. Відповідно, подібна «нечемність» не повинна залишатися безкарною. При виникненні подібної ситуації у суддів є достатньо ефективний механізм впливу на таких учасників процесу, — а саме: притягнення винної особи до адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду.

Так, 17 лютого 2020 року набрала законної сили постанови Сокирянського районного суду про притягнення  до адміністративної відповідальності жителя с.Вітрянка Сокирянського району за частиною першою статті 185-3 КУпАП, а саме – прояв неповаги доу суду.

Відповідно до протоколу неповага до суду даної особи виразилась у тому, що він, будучи належним чином повідомлений про дату ча час розгляду справи, злісно ухилявся від явки до суду в якості свідка, при розгляді справи про адміністративне правопорушення за статтею 130 КУпАП. В зв'язку із його неявкою, розгляд справи неодноразово відкладався, наслідком чого стало затягування розгляду справи по суті.

Правопорушник  свою вину визнав повністю і на нього було накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.), а також стягнуто судовий збір на користь держави в розмірі 420, 20 грн.

Крім цього, 17 лютого 2020 року судом була винесена ще одна постанова про притягнення до адміністративної відповідальності за неповагу до суду жителя с.Шебутинці Сокирянського району.

Висвітлення даних фактів – це нагадування громадянам та учасникам судових процесів про значення суду та його важливість у сучасному житті, а також необхідність формування у громадян правової культури та відповідальності, - повідомляє прес-служба Сокирянського районного суду Чернівецької області.