Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВАКС Віктор Маслов – про процесуальні засоби, які можуть використовуватись судом для протидії зловживанням у кримінальному провадженні

18 лютого 2020, 17:11

Процесуальні засоби, які можуть використовуватись судом для протидії зловживанням у кримінальному провадженні, є наступними:
1) заходи забезпечення кримінального провадження
2) заходи дисциплінарного впливу
3) заходи до порушників порядку судового засідання
4) заходи при виявленні зловживання правом

Заходи забезпечення кримінального провадження

- Заходами забезпечення кримінального провадження, зокрема, є привід та накладення грошового стягнення. Саме ці два заходи можуть бути застосовані за ініціативою суду як реакція на найбільш типову форму зловживань - неприбуття на виклик.

Так, грошове стягнення може бути накладено судом у випадку неприбуття підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого, цивільного відповідача, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження на виклик без поважних причин та може становити від 1051 грн до 4204 грн.

Натомість привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосовується, до місця її виклику.

Заходи дисциплінарного впливу:

Ініціювання заходів дисциплінарної відповідальності судом можливе щодо двох учасників кримінального провадження - прокурора та захисника. Відповідні повноваження суду пов’язані з випадками неприбуття прокурора чи захисника через неповажні причини за повідомленням суду, а також з випадками порушення цими учасниками кримінального провадження порядку у залі судового засідання.

У випадку порушення судом питання про відповідальність адвоката та встановлення дисциплінарним органом у діях останнього проступку до нього може бути застосовано одне з таких стягнень:
1) попередження;
2) зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року;
3) позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України.

За наслідками дисциплінарного провадження ініційованого судом на прокурора можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення: 1) догана; 2) заборона на строк до одного року на переведення до органу прокуратури вищого рівня чи на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор обіймає посаду; 3) звільнення з посади в органах прокуратури.

Заходи до порушників порядку судового засідання:

Якщо обвинувачений порушує порядок у залі судового засідання або не підкоряється розпорядженням судді у судовому засіданні, то суддя може попередити обвинуваченого про те, що в разі повторення ним зазначених дій його буде видалено з зали судового засідання. При повторному порушенні обвинуваченим порядку судового засідання він може бути видалений з зали засідання тимчасово або на весь час судового розгляду.

У разі невиконання розпорядження судді іншими особами, присутніми у судовому засіданні, суддя також може зробити їм попередження. При повторному порушенні порядку у залі судового засідання їх за ухвалою суду може бути видалено із зали судового засідання та притягнуто до адміністративної відповідальності за неповагу до суду.

Заходи при виявленні зловживання правом:

У разі встановлення випадків зловживання процесуальними правами на заявлення відводу, на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження чи на виступ у судових дебатах суд наділений можливістю здійснити дії із припинення зловживання такими правами.

Так, якщо буде встановлено, що повторно заявлений відвід має ознаки зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження, суд має право залишити таку заяву без розгляду.

У випадку зволікання при ознайомленні з матеріалами справи суддя може встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважатимуться такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Також, суддя може обмежити право на виступ у судових дебатах зупинивши виступ учасника дебатів, який після зауваження повторно вийшов за межі кримінального провадження, чи повторно допустив висловлювання образливого або непристойного характеру.

З наведеного можна зробити висновок, що законодавством суду надано досить дієвий комплекс повноважень, що надає можливість протидіяти процесуальним зловживанням у кримінальному провадженні, як через застосування санкцій, так і через учинення інших дій спрямованих на припинення відповідних зловживань.