Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя із Черкащини повідомила про спробу тиску на неї особи, яка відрекомендувалась як начальник Уманського управління ГУ ДФС

18 лютого 2020, 15:51

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Монастирищенського районного суду Черкаської області Мазай Наталії Вікторівни про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Суддя повідомляє, що у її провадженні перебувало 6 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності, передбаченої частиною першою статті 163-4 КУпАП. У двох справах даної категорії двоє осіб визнано винними та на них накладено адміністративне стягнення у виді штрафу, в інших чотирьох справах провадження закрито у зв’язку з наявністю за тим самим фактом щодо особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, постанови компетентного органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення.

У встановленому законом порядку зазначені рішення не оскаржувалися.

13 лютого 2020 року о 16:24 на мобільний телефон судді надійшов вхідний дзвінок від особи, яка відрекомендувалась як начальник Уманського управління ГУ ДФС у Черкаській області.

У ході розмови ця особа повідомила судді, що вона буде змушена звертатись до прокуратури із заявою стосовно винесених суддею Мазай Н.В. неправосудних рішень, а саме у виді закриття провадження у зазначених вище справах. Крім цього, зазначена особа попередила та дала судді вказівку надалі не постановляти рішення про закриття провадження у справі про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 163-4 КУпАП, у разі їх надходження.

«Відтак, враховуючи ймовірність надходження на розгляд до Монастирищенського районного суду Черкаської області в майбутньому справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 163-4 КУпАП, вважаю дії вищевказаної особи неприпустимими, протиправними, такими, що створюють тиск на суддю, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкодити виконанню службових обов’язків, повному, всебічному, об’єктивному розгляду справ вказаної категорії», – зазначає суддя у повідомленні.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України