Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Кіровського районного суду повідомив про дії службових осіб прокуратури Кіровоградської області щодо безпідставного виклику судді на допит

14 лютого 2020, 12:33

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення голови Кіровського районного суду міста Кіровограда Петрова Р.І. про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на повноваження голови суду, передбачені пунктом 1 частини першої статті 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Петров Р.І. поінформував про таке.

4 лютого 2020 року до Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло повідомлення від прокуратури Кіровоградської області про виклик на на 10:00 7 лютого 2020 року судді Кіровського районного суду м. Кіровограда Галагана О.В. «для участі у проведенні слідчих дій у кримінальному провадженні». До повідомлення додано повістку про виклик судді Галагана О.В. для допиту як свідка у кримінальному провадженні.

У тексті документів не зазначено ні підстав виклику, ні обставин кримінального провадження, за яким суддя Галаган О.В. викликаний «для участі у проведенні слідчих дій».

Після отримання зазначеного повідомлення суддя Галаган О.В. повідомив голову суду про те, що він як законослухняний громадянин має з’явитись до прокуратури Кіровоградської області за отриманою повісткою, у зв’язку з чим з поважних причин буде відсутній на робочому місці 7 лютого 2020 року та не зможе брати участь у судових засіданнях, призначених на першу половину цього дня, і відповідно виконувати в цей період часу обов’язки слідчого судді.

Надалі встановлено, що 3 лютого 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокуратурою Кіровоградської області внесено відомості про вчинення суддею Галаганом О.В. злочину, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України, а саме за фактом того, що останній 30 жовтня 2019 року та 19 грудня 2019 року як слідчий суддя постановив ухвали про відмову в задоволенні клопотання слідчого Кропивницького відділу поліції, погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури, про арешт майна у кримінальному провадженні.

Вказані відомості внесені до ЄРДР за рапортом службової особи прокуратури Кіровоградської області.

Як пояснив слідчий суддя Галаган О.В., дійсно він у відкритому судовому засіданні, за участі всіх учасників кримінального провадження постановив зазначені ухвали. Протягом строку на апеляційне оскарження ухвал слідчого судді апеляційні скарги від учасників кримінального провадження не надходили, а тому вказані ухвали набрали законної сили ще в листопаді та грудні 2019 року.

«Суддею Галаганом О.В. протягом 2019 року розглянуто як слідчим суддею 2417 клопотань слідчих та прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Частина цих клопотань була задоволена, інша частина клопотань залишена без задоволення. Чому саме розгляд вищевказаних проваджень та ухвалених в них рішень, які набрали законної сили, кваліфіковано прокуратурою Кіровоградської області за частиною першою статті 375 КК України – залишається загадкою», – зазначає у повідомленні голова Кіровського районного суду міста Кіровограда.

Суддя Галаган О.В. вважає, що зазначені дії прокуратури Кіровоградської області є тиском на нього та помстою за принципову позицію при ухваленні конкретних рішень як слідчим суддею.

У повідомленні Петров Р.І. звертає увагу, що сталою практикою роботи прокуратури Кіровоградської області за повідомленнями про вчинення злочинів, підслідних Державному бюро розслідувань, є направлення таких повідомлень до відповідного територіального управління Державного бюро розслідувань. Таким чином проведення самостійних процесуальних дій службовими особами прокуратури Кіровоградської області з викликом судді на допит за частиною першою статті 375 КК України, безсумнівно може свідчити про тиск на суддю Галагана О.В.

Крім того, Петров Р.І. зазначає, що йому як голові суду відомо, що протягом останнього часу викликано на допит до прокуратури Кіровоградської області й суддів інших судів для надання показань за кримінальними провадженнями, де відомості до ЄРДР внесені за ст. 375 КК України.

Водночас у повідомленні голова суду зазначає, що такі дії службових осіб прокуратури Кіровоградської області, пов’язані з вочевидь безпідставним викликом судді Галагана О.В. на допит, перш за все дестабілізували нормальну роботу Кіровського районного суду м. Кіровограда, що призвело до відсутності судді Галагана О.В. на робочому місці у зв’язку з необхідністю явки до прокуратури Кіровоградської області для надання пояснень за справами, які ним особисто розглянуті, та відповідно призвело до зриву судових засідань, призначених суддею Галаганом О.В. на 7 лютого2020 року.

Під час допиту судді Галагану О.В. поставлено лише питання щодо мотивів прийняття у 2019 році рішень у зазначених вище справах. Водночас мотиви прийнятих рішень і так зазначені в ухвалах слідчого судді. Вказані ухвали є як у прокурора, так і в Єдиному реєстрі судових рішень.

«Невже такі дії службових осіб прокуратури Кіровоградської області вартують зриву судових засідань, порушення строків розгляду справ, порушення прав громадян на розгляд судом їх звернень та справ у розумні строки, витрат сторін у справах на повторне прибуття до суду, відсутності судді на робочому місці, тощо», – зазначає у зверненні Петров Р.І.

З огляду на викладене, голова Кіровського районного суду міста Кіровограда Петров Р.І. просить вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя та притягнути службових осіб прокуратури Кіровоградської області до відповідальності за вказані дії.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України