Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок стосовно водія, зниклого з місця ДТП, внаслідок якого загинула дитина

12 лютого 2020, 10:39

10 лютого 2020 року Тростянецький районний суд Сумської області ухвалив вирок стосовно 33-річного мешканця міста Суми, яким визнав його винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху) та призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки.

На підставі п.«г» статті 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» обвинуваченого звільнено від відбування основного і додаткового покарання у зв'язку із амністією.

Від позовних вимог потерпіла відмовилась у зв’язку  з відшкодуванням обвинуваченим на її користь шкоди. Судом стягнуто процесуальні витрати за залучення експерта на користь держави.

Судом установлено, що 1 червня 2017 року водій, керуючи автомобілем «УАЗ-Патріот», рухаючись по головній дорозі із смт.В.-Писарівка до смт.Краснопілля, знехтував безпекою дорожнього руху, не прийняв негайних заходів для зменшення швидкості аж до повної зупинки, почав змінювати напрямок руху автомобіля, з метою об’їзда велосипедиста, чим порушив Правила дорожнього руху і допустив зіткнення із велосипедом під керуванням малолітньої дитини, яка у свою чергу також в порушення  Правил дорожнього руху України, не впевнившись у безпеці виїхала на проїзну частину головної дороги. В результаті зіткнення велосипедист впав на узбіччі дороги та від отриманих тілесних ушкоджень помер на місці.

Водій, допустивши зіткнення з велосипедистом, не зупинив свій автомобіль та поїхав з місця скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Обвинувачений свою вину визнав повністю, підтвердив фактичні обставини справи та заявив клопотання про застосування до нього Закону України «Про амністію у 2016 році».

Прокурор, потерпіла та її представник, не заперечили проти застосування до обвинувачення Закону України «Про амністію у 2016 році».

Дослідивши представлені суду докази у їх сукупності та взаємозв'язку, суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть малолітньої дитини,  тобто у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України.

Призначаючи покарання, суд врахував, те що обвинувачений раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, має третю групу інвалідності з дитинства, збитки потерпілій відшкодував, врахував тяжкі наслідки, що настали.

Дія Закону України «Про амністію у 2016 році», який набрав законної сили 7 вересня 2017 року, поширюється на осіб, які вчинили злочини до дня набрання ним чинності включно. Обмежень щодо застосування відносно обвинуваченого амністії не встановлено, а тому він підлягає звільненню від відбування призначеного покарання.

В пункті «г» статті 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» міститься імперативна вимога щодо звільнення від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. На день набрання чинності цим законом, чоловік мав третю групу інвалідності. Оскільки обвинувачений належить до указаної категорії осіб, суд за його клопотанням був зобов’язаний застосувати Закон України «Про амністію у 2016 році».

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З  текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 578/1005/17.

За повідомленням прес-служби суду