Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 років за ґратами проведуть особи, які шахрайським шляхом забирали гроші у людей похилого віку

11 лютого 2020, 15:21

Обвинувачені, які раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності за злочини проти власності і мають не зняті і не погашені судимості, за попередньою змовою між собою та невстановленою на досудовому слідстві особою, з метою заволодіння грошовими коштами громадян шляхом обману, розподіливши між собою ролі домовились, що невстановлена особа буде телефонувати людям похилого віку та повідомляти неправдиву інформацію про потрапляння їх близьких родичів у ДТП і термінової необхідності коштів на лікування. Після того обвинувачені приїздили до потерпілих і забирали кошти, які в подальшому розподіляли між собою.

На протязі травня 2018 року обвинувачені обманним шляхом заволоділи грошовими коштами потерпілих – людей похилого віку (1929-1940 р.н.) на загальну суму  145 757,70 грн.

Крім того, в жовтні 2018 року один з обвинувачених, перебуваючи на подвір’ї багатоповерхівки по пр.Миру в м.Конотопі відкрито заволодів мобільним телефоном потерпілого. Чоловік сидів на лавочці та слухав музику  по мобільному телефону, що лежав поряд на столі. Обвинувачений схопив цей телефон і почав тікати. Потерпілий став кричати і вимагати повернути телефон, однак обвинувачений не зупинився і втік з місця злочину. В подальшому обвинувачений продав телефон, а гроші використав на власний розсуд. Загальна вартість телефону, карти пам’яті та сім-картки складає 1140 грн.

Вироком Конотопського  міськрайонного суду Сумської області  від 03.02.2020 (справа 577/3701/18, пров.№1кп/577/40/20) обвинувачених визнано винними за частиною другою статті 190 Кримінального кодексу України, а одного з них визнано винним ще й за частиною другою статті 186 Кримінального кодексу України. Остаточно призначено покарання в виді позбавлення волі строком на п’ять років та на чотири роки шість місяців відповідно.

На користь потерпілих стягнуто понесені ними матеріальні збитки. Крім того, стягнуто 15 000 грн. моральної шкоди.

Мобільні телефони та кошти, вилучені в обвинувачених, що знаходяться в камері схову речових доказів, звернуті в рахунок погашення цивільних позовів потерпілих.

Викрадений мобільний телефон повернуто потерпілому.

Крім того, з обвинувачуваних на користь держави стягнуті процесуальні витрати.

Вирок суду не набрав законної сили.

За повідомленням прес-служби суду