Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив у позові теплопостачальній організації через неправильне нарахування тарифів

21 січня 2020, 16:10

У справі № 920/805/19 до суду із позовом звернулось  ТОВ  «Сумитеплоенерго» до відповідача ТОВ «БК-Атлантіс»  про стягнення 91 тис грн, з яких: 84 тис грн - основна сума боргу за надані послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, 19 тис. грн  - 3% річних, 4,5 тис. грн - інфляційні втрати, а також 19 тис. грн - судового збору.

Позивач подав відповідь на відзив, наполягає на правомірності позовних вимог та просить суд задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідач, у свою чергу, проти нарахованих позивачем сум по оплаті наданих послуг з теплопостачання заперечував з підстав необґрунтованості розрахунків. Зокрема, відповідач зазначає, що надані позивачем розрахунки не містять обґрунтованих даних щодо опалювальної площі житлових приміщень, загальної площі місць загального користування, на які відбувалось теплопостачання, а також позивачем не доведено розміру частки відповідача щодо загальної площі житлового будинку.

Суд погодився з позицією відповідача та зазначив про відсутність правових підстав для задоволення даного позову з огляду на наступне.

В конкретному  випадку відповідач є власником нежитлового приміщення, тому оплата за теплову енергію повинна здійснюватись на підставі тарифів, встановлених для категорії «Інші» споживачі на підставі відсоткового розподілу займаної площі у будівлі.

З огляду на встановлені судом обставини відповідач не повинен сплачувати заборгованість, розмір та правомірність нарахування якої не доведено у встановленому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову.

Суд вирішив у позові ТОВ «Сумитеплоенерго» відмовити.

За повідомленням прес-служби суду