Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли "знахарі" смертельно небезпечні або коли бажання мати дітей привело до однієї могили

14 січня 2020, 11:39

13 січня 2020 року колегія суддів Деснянського районного суду міста Чернігова поставила крапку у кримінальному провадженні щодо жорстокого вбивства подружжя на Чернігівщині у червні 2017 року.

Винними у вбивстві подружжя суд визнав знайомих потрепілих –  чоловіка та жінку, які тривалий час надавали подружжю окультні послуги.

Відповідно до вироку та встановлених у ході судового розслідування обставин справи, було виявлено, що подружжя було бездітним і звернулося нібито до «знахарів» з проханням допомогти їм за допомогою окультних обрядів мати дітей.

Певний час вони спілкувалися, відвідували один одного вдома.

Вже у судовому засіданні обвинувачений зізнався, що почав планувати убивство ще у квітні. Зі спілкування із загиблим йому стало відомо, що подружжя має значні грошові накопичення, нібито 50 тисяч доларів на купівлю власного житла. Бажання заволодіти коштами і стало причиною для тяжкого злочину.

Для того, щоб подружжя звернулося до них за окультною допомогою за власною ініціативою, «окультисти» вигадали ще один план: жінка через невідомий потерпілим номер надіслала подружжю смс-повідомлення провокаційного характеру.

Потім «окультисти» запросили подружжя до себе додому, де вже все було сплановано для вбивства. Ще на початку червня «окультисти» знайшли віддалений пустир та викопали там завчасно яму, підготували металеві прути, шило, розчинник для фарб, електроліт для кислотних акумуляторів.

Потім під приводом проведення обряду «знахар» вивіз чоловіка на пустир та вдарив металевим прутом у шию, від чого чоловік втратив можливість чинити опір. Після цього знахар наніс шість ударів шилом у грудну клітку. Потерпілий помер на місці від значної крововтрати. Вже у ямі окультист спотворив обличчя померлого електролітом, облив труп розчинником та підпалив.

Повернувшись додому окультист напав у літній кухні на подвір’ї помешкання на дружину убитого, збив її з ніг ударом у груди і добив шилом. Уночі злочинці тіло жінки поховали поруч із чоловіком.

Далі зловмисники поїхали до місця проживання убитих та забрали усе наявне майно. Щоправда омріяних 50 тисяч доларів так і не знайшли. Загалом, мобільні телефони, ноутбуки, банківські картки, прикраси, інші особисті речі, які були вилучені у засуджених, були оцінені судом загалом у понад 45 тисяч гривень.

Відповідно до вироку, оголошеного 13 січня 2020 року колегією суддів Деснянського районного суду міста Чернігова, обох «окультистів» визнано винуватим за п. п. 1, 6, 12 частиною другою статті 115 Кримінального кодексу України, чоловіку призначено покарання – 15 (п’ятнадцять) років позбавлення волі з конфіскацією майна, жінці – 11 (одинадцять) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Запобіжні заходи засудженим до набрання вироком законної сили залишено без змін – тримання під вартою.

Суд також вирішив стягнути на користь держави процесуальні витрати на залучення експерта по  41 389 грн. 68 коп. з кожного.

Крім того, відповідно до вироку суд пропонує стягнути з обох винних на користь матері вбитого та на користь батька вбитої – по 500 000 грн 00 коп. з кожного, в рахунок відшкодування моральної шкоди та 22 722 грн 78 коп., в рахунок відшкодування матеріальної шкоди.

©Прес-центр судової влади України