Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За прострочення по сплаті аліментів чоловік заплатить майже 25 тис грн. пені

27 вересня 2019, 14:19

У травні 2019 року суд першої інстанції повністю задовольнив позов позивачки щодо зміни способу стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, а також пені за прострочення виплат в розмірі 24624 грн. 88 коп.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачка звернулася до суду, посилаючись на те, що її колишній чоловік в добровільному порядку не надає матеріальну допомогу на утримання їх спільної доньки. З 2017 року Соснівським районним судом м. Черкаси видано виконавчий лист про стягнення з  нього аліментів в розмірі 1500 грн. щомісячно, починаючи з 04.01.2017 повноліття дитини.

Однак,  у своєму позові позивачка просила суд змінити спосіб стягнення аліментів з твердої грошової суми на частку від заробітку (доходу) відповідача, а саме: в розмірі 1/4 частки з усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку від дня пред`явлення позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 28.05.2019 позов задоволено.

А також стягнуто з відповідача на користь позивачки суму пені прострочення сплати аліментів в розмірі 24624 грн. 88 коп.

Вважаючи рішення необ`єктивним, необґрунтованим та винесеним з порушенням матеріального і процесуального законодавства, чоловік оскаржив його в апеляційному порядку. Доводи апеляційної скарги зводилися до того, що в апелянта відсутнє постійне місце роботи та стабільний дохід, тому вважає, що аліменти доцільніше стягувати в твердій грошовій формі. Також вказує, що на даний час відповідач проживає разом з батьками, які є пенсіонерами, та перебувають на його утриманні.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення.

Апеляційну скаргу суд залишив без задоволення, а рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 28 травня 2019 року – без змін.

Повний текст постанови: http://reyestr.court.gov.ua/Review/83892729

 

За повідомленням прес-служби суду