Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продаж виділеного забезпеченого майна боржника має відбуватися виключно в межах справи про банкрутство

24 вересня 2019, 14:41

Ухвалою місцевого господарського суду у справі № 908/1859/16 про банкрутство С(Ф)Г «Таврічеське», зокрема, затверджено мирову угоду, укладену між боржником та комітетом кредиторів, зобов’язано С(Ф)Г «Таврічеське» здійснити виділ забезпечених речей з майна боржника, що є предметом забезпечення ПАТ «Дельта Банк», їх продаж на аукціоні в порядку, встановленому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та задоволення вимог ПАТ «Дельта Банк» за рахунок отриманих від продажу коштів. Провадження у справі про банкрутство С(Ф)Г «Таврічеське» закрито.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу місцевого господарського суду скасовано, справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції  з тих підстав, що фактичний виділ забезпечених речей з майна боржника, їх продаж на аукціоні відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та задоволення вимог забезпечених кредиторів за рахунок отриманих від продажу коштів повинен відбуватися до затвердження господарським судом мирової угоди у справі про банкрутство.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду погодився з таким висновком суду апеляційної інстанції та залишив його постанову без змін з огляду на таке.

Аналіз положень статей 42, 44, 49, 80 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» дає підстави для висновку про те, що продаж виділеного забезпеченого майна боржника (у випадку заперечення заставного кредитора проти схвалення мирової угоди) має відбуватися відповідно до встановленої цим Законом процедури виключно в межах справи про банкрутство, такий продаж є можливим за умови існування самого провадження про банкрутство боржника. Затвердження судом мирової угоди у справі про банкрутство та, як наслідок, закриття провадження у справі, продаж заставного майна боржника поза межами справи про банкрутство виключають судовий нагляд за такою реалізацією майна і порушують права інших кредиторів та боржника на збільшення ліквідаційної маси. Отже, виділ забезпечених речей з майна боржника, їх продаж на аукціоні та задоволення вимог забезпечених кредиторів за рахунок отриманих від продажу коштів має відбуватися до затвердження судом мирової угоди і закриття провадження у справі про банкрутство.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 29 серпня 2019 року у справі № 908/1859/16 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/84284150.

 

За повідомленням прес-служби суду