Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом втручання в діяльність судді Дарницького районного суду міста Києва Сирбул О.Ф.

05 вересня 2019, 16:32

Вища рада правосуддя 5 вересня 2019 року розглянула повідомлення судді Дарницького районного суду міста Києва Сирбул Оксани Федорівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський поінформував, що, як вбачається із повідомлення судді Сирбул О.Ф., в її провадженні як слідчого судді перебуває скарга громадянина Б. на бездіяльність посадових осіб Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

13 травня 2019 року близько 15:00 до приймальні голови Дарницького районного суду міста Києва зайшов Б., який почав висловлювати обурення щодо розгляду його скарги. При цьому, як вказує суддя, Б. поводився зухвало, висловлював погрози на її адресу, вживав нецензурну лексику.

Наведені відомості підтверджуються письмовими поясненнями керівника апарату Дарницького районного суду міста Києва та його заступника, наданими на запит члена Вищої ради правосуддя.

У судовому засіданні 13 травня 2019 року Б. висловлював погрози на адресу судді Сирбул О.Ф. щодо розгляду справи не на його користь.

З відеозапису цього судового засідання, копію якого надіслано на запит члена Вищої ради правосуддя, вбачається, що на запитання слідчого судді Сирбул О.Ф. щодо відводів складу суду Б. відповів, що не буде заявляти відвід. Однак при цьому попередив, що у разі постановлення суддею Сирбул О.Ф. завідомо неправосудної ухвали, якою буде відмовлено у задоволенні його скарги, стосовно неї буде порушено кримінальне провадження і вона не уникне кримінальної відповідальності.

Як вказує суддя Сирбул О.Ф., Б. під час розгляду судових справ за його участю у разі ухвалення рішень не на його користь звинувачував її та інших суддів цього суду у вчиненні злочинів щодо винесення завідомо неправосудних рішень та участі у злочинному угрупованні.

Суддя Сирбул О.Ф. вважає, що дії Б. направлені на залякування її з метою ухвалення нею відповідного судового рішення та є втручанням у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя та впливом на неї.

Із повідомлення судді Сирбул О.Ф. вбачається, що вона також надіслала його до Генеральної прокуратури України.

Генеральна прокуратура України повідомила, що запит надіслано до Прокуратури міста Києва. Водночас Прокуратура міста Києва поінформувала, що у кримінальному провадженні від 5 червня 2019 року за фактом втручання Б. у професійну діяльність судді Сирбул О.Ф. під час здійснення правосуддя за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, розпочато досудове розслідування, проведення якого доручено СУ ГУ НП у місті Києві.

«Щодо дій Б., які полягають у зухвалій поведінці та зневажливому ставленні за межами судового засідання до слідчого судді Сирбул О.Ф., у провадженні якої перебуває судова справа за його скаргою, та висловленні під час судового засідання погроз про порушення кримінального провадження стосовно цієї судді, слід зазначити, що така реакція Б. – це спонукання судді до прийняття певного судового рішення, – зазначив Павло Гречківський. – Встановлені під час перевірки обставини, які перевіряються уповноваженими державними органами в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді Дарницького районного суду міста Києва Сирбул О.Ф.».

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді Дарницького районного суду міста Києва Сирбул Оксани Федорівни.

 

Прес-центр судової влади України