Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю господарського суду Сумської області Коваленка О.В. відсторонено від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження

01 серпня 2019, 15:38

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що 26 липня 2019 року до Ради надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді господарського суду Сумської області Коваленка О.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою),частиною другою статті 15 (замах на вчинення злочину) та частиною четвертою статті 368 Кримінального кодексу України, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 7 листопада 2017 року надано згоду на утримання судді Коваленка О.В. під вартою.

8 листопада 2017 року слідчим суддею Солом’янського районного суду міста Києва підозрюваному Коваленку О.В. обрано запобіжний захід у вигляді застави.

На підставі рішення Вищої ради правосуддя від 14 листопада 2017 року Коваленка О.В. тимчасово, до 2 січня 2018 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішенням ВРП від 28 грудня 2017 року продовжено строк тимчасового відсторонення Коваленка О.В. від здійснення правосуддя до 28 лютого 2018 року.  

16 липня 2019 року прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Гарванком І.М. вручено судді Коваленку О.В. клопотання про тимчасове, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження,відсторонення від здійснення правосуддя.

Під час перевірки встановлено, що кримінальне провадження стосовно Коваленка О.В. на цей час перебуває на стадії судового провадження. Кримінальна справа стосовно Коваленка О.В. призначена до судового розгляду на 6 листопада 2019 року.

У клопотанні заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. наводить обставини та факти, встановлені під час досудового розслідування, які обґрунтовують винуватість судді у вчиненні кримінальних правопорушень.

Головним аргументом клопотання прокурора є те, що наявність кримінального провадження в суді за обвинуваченням судді Коваленка О.В. у вчиненні корупційного злочину може поставити під сумнів безсторонність цього судді при здійсненні правосуддя і зашкодити авторитету судової влади та довірі до неї суспільства.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача – члена ВРП Володимира Говоруху та представника ГПУ – прокурора четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ГПУ Олексія Скибенко (на фото), ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, тимчасово відсторонити суддю господарського суду Сумської області Коваленка О.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Прес-центр судової влади України