Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Костопільський районний суд ухвалив виправдувальний вирок у зв’язку з недоведеністю прокуратурою вчинення кримінального правопорушення

31 липня 2019, 18:18

31 липня 2019 року Костопільським районним судом Рівненської області було розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню гр. Б., жителя міста Костопіль Рівненської області у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  частиною першою статті 309 та частиною першою статті 310 Кримінального кодексу України   - незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту та незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку. Санкції статей передбачають покарання у виді штрафу від п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до трьох років позбавленням волі.

До Костопільського районного суду дане кримінальне провадження надійшло 5 вересня 2017 року від Здолбунівської місцевої прокуратури. Розгляд слухання справи проводився під головуванням судді Левчук В.В.

В судових засіданнях гр. Б. свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень не визнав.

Заслухавши показання обвинувачуваного, допитавши в судовому засіданні свідків, дослідивши матеріали кримінального провадження, надані стороною обвинувачення та стороною захисту докази, суд дійшов висновку про виправдування обвинуваченого за висунутим йому обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 309 та частиною першою статті 310 Кримінального кодексу України.

Оцінюючи показання свідків суд звернув увагу на значні розбіжності, їх суперечливість та непослідовність.

Відповідно до вироку суду : «саме на сторону обвинувачення покладено обов’язок доказування винуватості особи поза розумним сумнівом. Усі сумніви щодо доведеності винності особи тлумачаться на її користь, тоді як завданням сторони захисту є посіяти такий сумнів.»

Протокол обшуку, в якому відображено вилучення у обвинуваченого рослин коноплі та пристрою для куріння, який у кримінальному провадженні за обвинуваченням гр. Б є ключовим доказом, на думку суду  був здобутий з порушенням закону та є недопустимим. Також, суд не прийняв як допустимі докази  постанову про прилучення речових доказів та висновки експетів.

Оцінюючи в сукупності досліджені під час судового розгляду докази з точки зору достатності та взаємозв'язку, у відповідності до вимог статті 337 КПК України, розглянувши матеріали кримінального провадження в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта,  суд ухвалив вирок, яким визнав невинуватим жителя міста Костопіль гр. Б. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 309 та частиною першою статті 310 Кримінального кодексу України, та виправдав у зв'язку з недоведеністю в його діянні складу кримінального правопорушення.

Вирок суду не набрав законної сили. Він може бути оскаржений до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 564/1818/17

За повідомленням прес-служби суду