Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неправильна кваліфікація адміністративного правопорушення призвела до уникнення особою відповідальності

24 липня 2019, 12:18

Одеський апеляційний суд скасував постанову Кілійського районного суду Одеської області від 16 травня 2019 року та закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення стосовно К., у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей).

Як визнав суд, працівником поліції був складений протокол стосовно К, в якому зазначено, що вона ухилилась від виконання батьківських обов’язків, передбачених статтею 150 Сімейного кодексу України, щодо виховання свого малолітнього сина, який виклав у соціальній мережі «Інстаграм» фото непристойного характеру вчителя школи, чим скоїв хуліганські дії.

З кваліфікацією дій К. за частиною першою статті 184 КУпАП погодився суд першої інстанції та наклав на неї стягнення у виді штрафу у розмірі 1190 грн.

Разом з тим, відповідальність батьків за такі дії їх малолітніх та неповнолітніх дітей, до досягнення ними 14 років, встановлена частина третя статті 173-4 КУпАП (булінг (цькування) учасника освітнього процесу).

Враховуючи те, що законом не передбачено право апеляційного суду змінювати кваліфікацію дій особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, мати малолітнього її уникнула.

Пошук судового рішення по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 502\629\19.

 

За повідомленням прес-служби суду