Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар прес-служби Окружного адміністративного суду міста Києва щодо програми «Схеми» 11 липня

12 липня 2019, 14:32

Окружний адміністративний суд міста Києва не вперше стикається з провокаційними сюжетами про діяльність суду, поширенням перекрученої та недостовірної інформації – така практика, на жаль,  є стандартом роботи окремих журналістів не один рік поспіль. Старий метод підловити суддю в коридорі, обійшовши загальноприйнятий спосіб співпраці з прес-службою, ігнорувати необхідність надання часу для підготовки  суддею відповіді на поставлені запитання, перекрутити коментарі та зробити хайпову нарізку з відеозаписів – це все бере гору над професійними стандартами роботи ЗМІ.

 11 липня 2019 року на ютуб-каналі «Радіо свобода» вийшов сюжет, присвячений надуманим та непідтвердженим порушенням в автоматизованій системі розподілу справ Окружного адміністративного суду міста Києва. В сюжеті журналіст посилається на чиїсь «численні скарги» з цього приводу, однак, жодних підтверджень про їх існування не надає. Весь сюжет ґрунтується на припущеннях, роздумах, непрофесійних запитаннях та немає нічого спільного з об’єктивним дослідженням теми. Журналіст абсолютно не орієнтується у правових визначеннях та очевидно не розуміє понять «судова описка» та  «ухвалення судових рішень».

Окреме здивування викликає коментар екс-голови Ради суддів України Олега Ткачука щодо візиту Ради суддів України до Окружного адміністративного суду міста Києва, під час якого, працівниками суду ніби-то було відмовлено у доступі до автоматизованої системи розподілу справ. Ця ситуація потребує детального роз’яснення.

По-перше, візит до Окружного адміністративного суду міста Києва Ради суддів України був виключно ініціативою Олега Ткачука. Незважаючи на те, що колегіальний орган суддівського самоврядування не приймав рішень про такий візит, зустріч відбулася.

По-друге, перевірка роботи автоматизованої системи розподілу справ у судах не відноситься до повноважень Ради суддів України. Незважаючи на це, особі, яка прибула разом із членами Ради суддів України до суду та яку Олег Ткачук представив як працівника ДП «Інформаційні судові системи», було надано доступ до відомостей, які містить автоматизована система. При цьому, вказаний працівник навіть не мав документів, які б підтверджували його особу. Після ознайомлення з відомостями жодних запитань до роботи автоматизованої системи розподілу справ у так званого представника ДП «ІСС» не виникло, як і не виникло їх згодом з боку членів Ради суддів України.

Подібні коментарі колишнього керівника органу суддівського самоврядування Олега Ткачука негативно впливають на сприйняття суспільством діяльності судової влади. Як і, власне, його нещодавно озвучені непідтверджені заяви щодо ніби-то тиску на членів РСУ. Ситуація, коли представник органу суддівського самоврядування та кандидат на посаду судді Конституційного суду України дозволяє собі подібну поведінку викликає серйозне занепокоєння.

Ми живемо у правовому суспільстві і заяви публічної особи на широкий загал чи коментарі засобам масової інформації не можуть ґрунтуватись виключно на власних домислах та голослівних твердженнях. Це не припустимо.

Щотижня прес-службою та суддею-спікером Окружного адміністративного суду міста Києва надаються коментарі з актуальних питань засобам масової інформації. Ми зацікавлені у тому, щоб читач і глядач отримав об’єктивну, неупереджену інформацію та зробив власні висновки. Сподіваємось, що журналісти, які звертаються до нас, будуть дотримуватись таких же принципів.

 

Прес-служби суду