Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Горностаївського районного суду Херсонської області Шумила О.М. звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку

04 липня 2019, 13:56

Вища рада правосуддя 4 липня 2019 року розглянула питання про звільнення Шумила Олександра Миколайовича з посади судді Горностаївського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 26/3дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 26/3дп/15-19 за результатами розгляду звернення Горностаївського районного суду Херсонської області стосовно поведінки судді цього суду Шумила О.М. суддю притягнуто до дисциплінарної відповідальності у виді подання про звільнення з посади судді.

Дисциплінарна палата дійшла висновку, що обставини, встановлені під час перевірки, вказують на те, що з 18 січня 2018 року суддя Шумило О.М. був відсутній на робочому місці, про поважність причин відсутності не повідомив, хоча мав таку можливість.

У письмових поясненнях, що надійшли до Вищої ради правосуддя 28 серпня 2018 року, суддя Шумило О.М. щодо причин своєї відсутності на робочому місці зазначив, що 4 липня 2017 року став жертвою злочинного посягання, внаслідок чого йому були завдані легкі тілесні ушкодження. За твердженням судді, виконувати свої обов’язки він не може, оскільки не забезпечено його безпеку.9 жовтня 2017 року суддя Шумило О.М. звернувся до Горностаївського районного суду Херсонської області із заявою про застосування спеціальних заходів забезпечення безпеки на підставі Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Постановою голови Горностаївського районного суду Херсонської області у задоволенні вказаної заяви відмовлено.

Оцінюючи обставини, встановлені під час розгляду дисциплінарної справи, Дисциплінарна палата дійшла висновку про відсутність будь-яких поважних причин, які могли б виправдати тривале невиконання суддею обов’язків, а також неповідомлення Горностаївського районного суду Херсонської області про причини відсутності на робочому місці протягом тривалого часу (з 18 січня 2018 року).

Зазначене рішення оскаржено суддею Шумилом О.М. до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги рішенням Вищої ради правосуддя від 20 червня 2019 року № 1683/0/15-19 рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 26/3дп/15-19 про притягнення судді Горностаївського районного суду Херсонської області Шумила О.М. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін.

20 червня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Шумила О.М. з посади судді Горностаївського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Відповідно до частин першої та третьої статті 56 Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VІІІ «Про Вищу раду правосуддя» питання про звільнення судді з підстави, визначеної пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України, розглядається на засіданні Вищої ради правосуддя на підставі подання Дисциплінарної палати про звільнення.

Чинним законодавством України однією з підстав для звільнення судді визначено вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді (пункт 3 частини шостої статті 126 Конституції України, стаття 115 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів»).

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Шумила Олександра Миколайовича з посади судді Горностаївського районного суду Херсонської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

Прес-центр судової влади України