Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права спадкоємців у справі про стягнення кредитної заборгованості за позовом банку

19 червня 2019, 17:31

Банк звернувся до Новокаховського міського суду Херсонської області з позовною заявою до відповідачів про стягнення з них заборгованості за кредитним договором, укладеним із спадкодавцем, посилаючись на те, що боржник помер. Натомість, відповідачі по справі є спадкоємцями належного померлому майна, які прийняли спадщину. Враховуючи, що на час відкриття спадщини зобов'язання померлого боржника за кредитним договором з повернення кредитних коштів та відсотків, нарахованих за його життя, залишилися не виконані, представник позивача просив суд позовні вимоги задовольнити.

Відповідачі подали до суду відзив на позовну заяву, в якому проти задоволення позовних вимог заперечували, а також звернулись до суду з клопотанням про застосування строків позовної давності, зазначивши про те, що позивачу було достовірно відомо про настання смерті позичальника та про прийняття спадщини відповідачами. Натомість, з вимогою до спадкоємців та з позовною заявою до суду позивач звернувся з пропуском строку позовної давності. 

В запереченнях на відзив банк вказував, що строк позовної давності ним не пропущений, оскільки Умовами та Правилами надання банківських послуг як складовою частиною кредитного договору, укладеного між банком та позичальником, строк позовної давності збільшено до 50 років. 

Суд визнав хибними заперечення банку з огляду на наступне. Як роз'яснено в  п. 32 постанови Пленуму ВССУ, згідно з правовою позицією ВСУ у справі № 6-33цс15, строки, встановлені у статті 1281 ЦК для пред'явлення вимог кредитором спадкодавця, є присічними, преклюзивними. Оскільки зі смертю боржника зобов'язання з повернення кредиту включаються до складу спадщини, то  умови кредитного договору щодо строків повернення кредиту не застосовуються, а підлягають застосуванню норми ст. 1281 та 1282 ЦК щодо строків пред'явлення кредитором вимог до спадкоємців і порядку задоволення цих вимог кредитора. Недотримання кредитором передбачених статтею 1281 ЦК строків пред'явлення вимог (які є присічними, преклюзивними) позбавляє кредитора права вимоги до спадкоємців.

Із зазначених роз’яснень випливає, що умови кредитного договору, зокрема, щодо строків повернення та платежів з погашення кредиту, строків дії картки та інші умови кредитного договору, зокрема, і про позовну давність, зі смертю боржника, не поширюються на його спадкоємців, для яких ці кредитні правовідносини трансформуються у правовідносини лише з погашення успадкованих боргів спадкодавця. А тому умови кредитного договору щодо строків повернення кредиту, строку дії картки, строку позовної давності, визначеного договором, у відносинах зі спадкоємцями не застосовуються, що вказує на помилковість позиції банку.

Як встановлено судом, спадщину після померлого спадкодавця відповідачі прийняли шляхом подання відповідної заяви до нотаріальної контори, про що банку стало достеменно відомо з листа приватного нотаріуса.

Зважаючи на те, що банк пропустив трирічний строк позовної давності, рішенням Новокаховського міського суду Херсонської області у задоволенні позовних вимог було відмовлено повністю.

Ознайомитись із рішеннями Новокаховського міського суду Херсонської області можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/

 

За повідомленням прес-служби суду