Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд спростовує недостовірну інформацію, оприлюднену у виданні «RIA»

18 червня 2019, 10:21

Вінницький міський суд Вінницької області спростовує недостовірну інформацію, яка упродовж кількох днів розповсюджується у місцевих засобах масової інформації після публікацій у виданні «RIA» (інтернет та друкована версії) під назвами «Такі орли в СІЗО не сидять. Суд випустив тих, хто вимагав у фермера 240 тисяч доларів» та «Вимагали 240 тисяч доларів а суд їх відпустив».

Вінницький міський суд Вінницької області повідомляє, що інформація, яка зазначена у матеріалах є недостовірною.

Поширена інформація ґрунтується на неправдивих даних та не відповідає фактичним обставинам.

Разом з тим, журналісти не зверталися за будь-якими роз’ясненнями до прес-служби суду.

Зважаючи на це Вінницький міський суд Вінницької області повідомляє:

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області 24 травня 2019 року розглянув три клопотання слідчого про застосування запобіжних заходів стосовно вінничан, віком 27, 29 та 35 років, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.189 Кримінального кодексу України (вимагання).

За результатами повного та всебічного судового розгляду, слідчий суддя ухвалив рішення про застосування до двох осіб запобіжні заходи у виді тримання під вартою строком на 60 днів (без можливості застави), стосовно третього підозрюваного (раніше не судимого), суд обрав йому запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту.

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства, ухвали слідчого судді були оскаржені до апеляційного суду.

Щодо інформації про зміну запобіжних заходів стосовно трьох підозрюваних, Вінницький міський суд Вінницької області повідомляє, що 5 червня до суду надійшло клопотання про зміну запобіжного заходу лише стосовно однієї особи, 29-річного підозрюваного, який за рішенням суду вже перебуває під цілодобовим домашнім арештом. 7 червня слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області відмовив у задоволені даного клопотання та залишив раніше обраний йому запобіжний захід. При вирішенні питання щодо зміни запобіжного заходу, суд врахував, що стороною обвинувачення не було надано доказів виникнення ризиків, передбачених ст. 177 КПК України. Крім того, підозрюваний раніше не притягувався до кримінальної відповідальності та має на утриманні малолітню дитину.

Щодо інших двох осіб, клопотань про зміну їм запобіжних заходів до Вінницького міського суду Вінницької області не надходило станом на 14 червня 2019 року.

 

Вінницький міський суд Вінницької області звертає увагу представників засобів масової інформації на необхідність попередньої перевірки достовірності інформації перед її оприлюдненням. Суд завжди готовий до спілкування із журналістами, адже спрямовує свою роботу в напрямку відкритості та прозорості. Лише за допомогою відкритого діалогу між судом та представниками ЗМІ можливо виконувати спільну суспільну функцію – повно та оперативно інформувати громадськість про хід розгляду соціально значущих справ в судовому порядку.

 

Відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем.

 

За повідомленням прес-служби суду