Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваним в організації масових заворушень суд апеляційної інстанції змінив запобіжний захід

11 червня 2019, 10:47

Троє мешканців села Кухітська воля Зарічненського району до 21 липня 2019 року перебуватимуть під цілодобовим домашнім арештом та носитимуть електронні засоби контролю.

 Нагадаємо, минулого тижня Рівненський апеляційний суд також змінив двом мешканцям з Зарічненщини, які підозрюються в опорі працівникам правоохоронного органу та організації масових заворушень 18 жовтня 2018 року в лісовому масиві неподалік річки Веселуха запобіжний захід із домашнього арешту в певний час доби на цілодобовий домашній арешт.

Під час розгляду апеляційних скарг прокурора про зміну запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний період доби на тримання під вартою з визначенням альтернативного запобіжного заходу — застави в розмірі 153 680 гривень ще трьом жителям села Кухітська Воля, 44-річному С., 50-річному Ч. та 45-річному К., державний обвинувач переконував суд, що підозрювані обґрунтовано підозрюються у вчиненні тяжкого злочину, співпрацювати зі слідством відмовляються, показів не дають. Оскільки ж підозрювані проживають у прикордонній зоні, можуть ухилятися та переховуватись від органів досудового розслідування.

Захисники підозрюваних просили суд апеляційної інстанції у задоволенні апеляційних скарг прокурора відмовити, а ухвали слідчого судді Рівненського міського суду від 22 травня 2019 року про відмову в задоволенні клопотання слідчого про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб та обрання його підзахисним запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний період доби залишити без змін. Наполягали на тому, що підозрювані мають міцні соціальні зв’язки, ведуть домашнє селянське господарство, наміру залишати територію України не мають.

З огляду на обставини, що з’ясувалися під час розгляду матеріалів справи, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційні скарги прокурора задовольнив частково. Ухвали суду першої інстанції скасував та постановив нові, якими обрав трьом підозрюваним в організації масових заворушень та опорі працівникам правоохоронного органу, запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю до 21 липня 2019 року. З-поміж процесуальних обов’язків, визначених Кримінальних процесуальним кодексом України, Рівненський апеляційний суд зобов’язав підозрюваних здати на зберігання органам досудового розслідування документи для виїзду за кордон та інші документи, які дають право на перетин державного кордону.   

 В.Я.Іващук,

суддя-спікер Рівненського апеляційного суду