Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Однією з ключових функцій Вищої ради правосуддя є захист незалежності суддів, – Секретар Першої Дисциплінарної палати ВРП Віктор Шапран

30 травня 2019, 09:53

29 травня 2019 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч членів ВРП з експертами Проекту Twinning «Посилення інституційного потенціалу Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Під час зустрічі йшлося, насамперед, про ключові питання, що виникають під час реалізації Вищою радою правосуддя функції з розгляду дисциплінарних проваджень стосовно суддів та під час перегляду рішень у дисциплінарних справах.

На початку зустрічі Секретар Першої Дисциплінарної палати ВРП Віктор Шапран розповів експертам про діяльність Дисциплінарних палат Ради. Зокрема, зазначив, що більшість або половину складу Дисциплінарних палат становлять судді, які мають великий стаж роботи (понад 15 років), є представниками різних юрисдикцій (господарської, адміністративної та загальної) та обізнані з проблемами судової системи.

Віктор Шапран зауважив, що хоча інколи у суддів та прокурорів складається враження, що Вища рада правосуддя – каральний орган, проте таке враження є хибним. Причиною такого сприйняття, можливо, є «відкритість» дисциплінарних проваджень: здійснюється трансляція засідань ВРП, суддя, скаржник та всі охочі можуть бути присутніми на засіданні Дисциплінарних палат. Психологічно люди сприймають факти, що викликають найбільш яскраві враження, а саме притягнення когось до відповідальності. Водночас Віктор Шапран переконаний, що «закритість» розгляду дисциплінарних проваджень стосовно суддів наразі є недоцільною.

«Однією з ключових функцій Вищої ради правосуддя є саме захист незалежності суддів. Прагнення і завдання ВРП – забезпечити цю незалежність»,– запевнив Віктор Шапран.

Член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький ознайомив міжнародних експертів з особливостями розгляду дисциплінарних скарг щодо поведінки судді, які надходять до Вищої ради правосуддя, та процедури дисциплінарного провадження.

Зокрема, зауважив, що лише рішення Вищої ради правосуддя, ухвалене у пленарному складі ВРП, є остаточним у процедурі притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Оскільки у складі Вищої ради правосуддя більшість становлять судді, то рішення щодо суддів ухвалюється суддями, обраними на з’їзді суддів.

Крім того, Олексій Маловацький зауважив, що у дисциплінарному провадженні розглядаються дії судді щодо дотримання вимог процесуального законодавства. Члени ВРП невповноважені розглядати питання щодо фактів, що є предметом дослідження суду. Тільки порушення процесуального законодавства, які мають значні негативні наслідки для сторін у справі, можуть стати підставою для порушення дисциплінарного провадження.

Загалом під час зустрічі учасники обговорили широке коло питань, зокрема: як відбувається співпраця між Вищою радою правосуддя та Великою Палатою Верховного Суду, чи не є дисциплінарна практика стримуючим фактором для суддів у процесі прийняття ними судових рішень, чи може бути застосовано до судді різні види відповідальності за один і той самий проступок тощо.

Очікується, що за результатами Місії експерти Проекту Twinning «Посилення інституційного потенціалу Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» підготують рекомендації з питань вдосконалення процесуального законодавства в частині касаційного провадження.

Участь у зустрічі від Вищої ради правосуддя взяли Секретар Першої Дисциплінарної палати Віктор Шапран, член Ради Олексій Маловацький, від секретаріату ВРП – начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко та завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лариса Бардаченко.

Від Проекту Twinning участь у зустрічі взяли експерти Проекту – суддя Вищого Федерального Суду (ФРН) Улріх Франке, голова Вищого земельного суду Арнем-Леувардт (Нідерланди) Альфред Рене Ван дер Вінкель, заступник Голови Вищого земельного Суду у м. Кельн (ФРН) Крістіан Шмітц-Юстен, екс-голова Конституційного Суду федеральної землі Саксонія (ФРН) Вінфрід Шуберт, Постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, адміністративний асистент Проекту Олександр Бідний.

Від секретаріату Верховного Суду – Анастасія Лавринчук, головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України