Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У зв’язку з систематичною несплатою відповідачем орендної плати судом повернуто державі земельну ділянку

11 травня 2019, 14:01

    Центральний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення господарського суду Запорізької області, яким було задоволено позов Керівника Мелітопольської місцевої прокуратури Запорізької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області, Веселівської районної державної адміністрації Запорізької області. Рішенням стягнуто з фермерського господарства на користь Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізької області  заборгованості з орендної плати  у сумі 39622 грн. 00 коп., розірвано договір оренди землі, укладений між Веселівською районною державною адміністрацією Запорізької області та фермерським господарством та зобов’язано фермерське господарство повернути державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області земельну ділянку площею 15,7799 га. (справа № 908/1548/18).

    Судом першої інстанції та судом апеляційної інстанції встановлено, що між Веселівською районною державною адміністрацією (орендодавець) та фермерським господарством (орендар) укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого орендодавець надав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 15,7799 га, у тому числі ріллі   15,7799 га, нормативна грошова оцінка якої становить 190 166,73 грн.

    Згідно до умов договору орендна плата вноситься щомісячно рівними частинами від розміру орендної плати незалежно від наслідків господарської діяльності або отриманого прибутку на розрахунковий рахунок Матвіївської сільської ради Веселівського району Запорізької області.

    Між тим, при з’ясуванні обставин справи судами встановлено, що в порушення умов спірного договору та вимог чинного законодавства відповідач свої зобов’язання в частині своєчасного перерахування до місцевого бюджету орендної плати за користування об’єктом оренди не виконав.

    У зв’язку з цим, систематична несплата та недоотримання коштів бюджетом держави позбавила орендодавця на той дохід, на який він розраховував для використання цих коштів на інші потреби.

    За встановлених обставин, суди дійшли до висновку, що в зв’язку з неналежним виконанням умов договору, в частині своєчасної оплати за оренду, наявні всі правові підстави для розірвання договору оренди землі на вимогу однієї із сторін в судовому порядку, стягнення заборгованості з відповідача та  повернення державі орендованого майна.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81205995

За повідомленням прес-служби суду