Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово, на один місяць, відсторонила суддю Вищого господарського суду України Плюшка І.А. від здійснення правосуддя

08 травня 2019, 09:42

Вища рада правосуддя 7 травня 2019 року розглянула подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Вищого господарського суду України Плюшка Ігоря Анатолійовича від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 27/3дп/15-19 суддю Вищого господарського суду України Плюшка І.А. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, строком на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з антикорупційного законодавства та суддівської етики з подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Підставою відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Вищого господарського суду України Плюшка І.А. було надіслане до ВРП рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 16 лютого 2018 року № 246 стосовно дій зазначеного судді. У рішенні НАЗК вказано, що суддя Плюшко І.А. у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015 рік зазначив неповну та недостовірну інформацію.

Зокрема, під час перевірки НАЗК встановлено, що суб’єкт декларування у поданій декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015 рік не відобразив інформацію про об’єкт нерухомості (земельну ділянку загальною площею 0,1 га у місті Києві), який належить члену сім’ї суб’єкта декларування (дружині) на праві власності.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що незазначення в декларації земельної ділянки утворює склад дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 10 частини першої статті 106 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», а саме умисного незазначення відомостей, визначених законодавством, в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

7 лютого 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшла скарга адвоката Батюка П.В. в інтересах судді Вищого господарського суду України Плюшка І.А. на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 27/3дп/15-19, яким вказаного суддю притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду скарги Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 2 квітня 2019 року № 1029/0/15-19, яким змінено рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 9 січня 2019 року № 27/3дп/15-19 про притягнення судді Вищого господарського суду України Плюшка І.А. до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про тимчасове, строком на один місяць, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з антикорупційного законодавства та суддівської етики з подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

17 квітня 2019 року Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя до Вищої ради правосуддя внесено подання стосовно тимчасового відсторонення вказаного судді від здійснення правосуддя.

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, строком на один місяць, відсторонити суддю Вищого господарського суду України Плюшка Ігоря Анатолійовича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з антикорупційного законодавства і суддівської етики та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Вищого господарського суду України Плюшком Ігорем Анатолійовичем курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

 Прес-центр судової влади України