Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Ужгороді відбувся семінар для суддів стосовно національного законодавства щодо протидії домашньому насильству

06 травня 2019, 11:24

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяла участь у навчальному семінарі для суддів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів областей на тему «Нове законодавство України щодо протидії домашньому насильству», який відбувся 3 травня 2019 року в м. Ужгороді.

У виступі Надія Стефанів зробила загальний огляд змін до законодавства України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Після цього учасники заходу обговорили проблемні питання стосовно практичної реалізації Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Крім того, суддя ККС ВС розповіла про можливості застосування в Україні досвіду Канади стосовно розгляду справ щодо домашнього насильства.

Учасники навчання також обмінялися думками щодо проблемних питань адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Надія Стефанів окреслила основні вимоги до матеріалів про вчинення адміністративного правопорушення та змісту судового рішення.

Директор науково-дослідного інституту Національної академії прокуратури України Георгій Попов звернув увагу слухачів на кваліфікацію кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. Заступник начальника управління патрульної поліції в Закарпатській області Ігор Щербанич поінформував аудиторію про особливості викликів на випадки домашнього насильства, процедуру оцінки ризиків вчинення домашнього насильства, яку проводить поліцейський, складання протоколів та застосування термінового заборонного припису. Крім того,  Ігор Щербанич зауважив, що вже з 1 липня цього року в Україні планують створити спеціалізовані мобільні групи для реагування на випадки домашнього насильства.

Також суддя ККС ВС Надія Стефанів розповіла про проблемні питання у застосуванні норм Цивільного процесуального кодексу України щодо обмежувального припису та виокремила основні аспекти судового розгляду кримінального провадження за вчинення домашнього і гендерно зумовленого насильства.

Під час семінару судді працювали і в малих групах на ідентифікацію різних видів насильства через розгляд ситуативних завдань, після чого відбулося публічне обговорення результатів роботи.

Захід, організований Національною школою суддів України, проводиться спільно із Закарпатським апеляційним судом та Національною академією прокуратури України.

За повідомленням прес-служби суду