Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Межі перегляду рішень ВРП у дисциплінарних справах Верховним Судом потребують правової дискусії

14 березня 2019, 18:53

На цьому було наголошено під час зустрічі членів Вищої ради правосуддя  з експертами Проекту Twinning «Посилення інституційного потенціалу Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні», яка відбулася 13 березня 2019 року у ВРП.

Під час зустрічі йшлося насамперед про ключові питання, що виникають у процесі реалізації функції Вищої ради правосуддя  з розгляду дисциплінарних проваджень стосовно суддів та у процесі процедури перегляду рішень у дисциплінарних справах.

На початку зустрічі Голова ВРП Ігор Бенедисюк розповів експертам про діяльність Дисциплінарних палат ВРП, зауваживши, що громадяни стали менше скаржитися на дії суддів. «Проте змушений констатувати, що переважна більшість скарг, які надходять  до ВРП, – це незгода особи із судовим рішенням», – сказав І.Бенедисюк, наголосивши, що такі скарги повертаються громадянам без розгляду, адже порушені у них питання можуть бути вирішені лише у процесі оскарження  судового рішення до суду вищої інстанції.

Учасники зустрічі обговорили коло питань, зокрема, чи не є дисциплінарна практика ВРП стримуючим фактором для суддів у процесі прийняття ними судових рішень, яким є обсяг повноважень ВРП як квазісудового органу, якими є межі перегляду Верховним Судом рішень Вищої ради правосуддя у дисциплінарних справах стосовно суддів, чи не призведе перегляд рішень ВРП по суті Верховним Судом до нівелювання ролі цього органу у дисциплінарному процесі, визначеної в процесі судової реформи, чи може бути за один і той самий проступок судді застосовано різні види відповідальності, як практика Дисциплінарних палат застосовується у навчальному процесі у Національній школі суддів України, чи можливо досягти єдиних підходів та критеріїв у застосуванні дисциплінарних стягнень тощо.

Було також наголошено, що ці та інші питання потребують подальшої правової дискусії за участю членів Ради, суддів Верховного Суду, правників та експертів.

Участь у зустрічі від ВРП взяли Голова Ради Ігор Бенедисюк, заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, секретарі Дисциплінарних палат Тетяна Малашенкова та Валентин Шапран, члени Ради Наталя Волковицька, Олег Прудивус, Лариса Швецова, Наталія Краснощокова, від секретаріату ВРП – начальник відділу правового співробітництва Владислав Гуртенко та начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко.

Від Проекту Twinning участь у зустрічі взяли Постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Брієде, експерти Віргіліус Валанчіус, суддя Європейського суду загальної юрисдикції, екс-президент Вищого адміністративного суду Литви, Яніс Нейманіс, суддя Конституційного Суду Латвії, колишній член Дисциплінарної комісії суддів Латвії, Рамунас Гадляускас, суддя Вищого адміністративного суду Литви, член Судової Ради та Суду честі Литви, Ірена Куціна, заступник Державного секретаря з питань судової влади Міністерства юстиції Латвії. Від секретаріату Верховного Суду – Ліна Губар, партнер постійного радника Проекту Twinning, начальник відділу міжнародного правового співробітництва.

Нагадаємо, що 15 березня 2019 року у Верховному Суді за підтримки Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Верховним Судом відбудеться професійне обговорення «Зв’язок принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді: досвід країн Європи».

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України